Czym zastąpić mąkę migdałową? Jakiej mąki użyć jako zamiennika?
Warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę migdałową, jeśli jej akurat zabraknie. Mąka migdałowa cieszy się popularnością z uwagi na niską zawartość węglowodanów. Co możecie ją zastąpić? Przedstawiamy najlepsze zamienniki.
Czym zastąpić mąkę migdałową?
Zabrakło wam w kuchni mąki migdałowej, a planujecie przygotować ketodeser lub panierkę do kotletów? Mąkę migdałową powstającą ze zmielonych migdałów można zastąpić z powodzeniem mąką z kasztanów. Mąka kasztanowa jest lekko słodka i wiąże tak samo dobrze, jak mąka z migdałów. Możecie ją wykorzystać do sernika oraz do innych ciast, a także do naleśników i bułeczek z mąki migdałowej. Czym zastąpić ten składnik, jeśli chcecie dać się ponieść kulinarnej fantazji bez ograniczeń?
Zamiennik mąki migdałowej w postaci mąki sojowej jest często wybierany przez wegetarian i wegan. Mąkę z soi wykorzystacie do przygotowania muffinów oraz do zagęszczania zup i sosów. Warto wypróbować też mąkę z komosy ryżowej odznaczającą się małą zawartością skrobi. Ta wersja mąki sprawdza się do przygotowania bułek, chleba i ciastek.
Co zamiast mąki migdałowej warto mieć w kuchni?
Jaka mąka zamiast migdałowej? Jeśli zależy wam na tym, żeby wybrana mąka miała jak najmniej węglowodanów, to zalecamy wybór mąki kokosowej. Mąka kokosowa jest drugą po migdałowej pod względem zawartości węglowodanów i doskonale sprawdza się w dietach keto oraz low carb. Mąka z kokosa może być z powodzeniem wykorzystywana do przygotowania ciasta, panierek oraz pączków. Mąka z kokosów po obróbce traci intensywność swojego słodkiego zapachu.
Komentarze (0)