Jak przechowywać mąkę? Ile czasu i w czym?

Mąka jest produktem, bez którego nie wyobrażamy sobie pysznych wypieków i potraw. Ma długą przydatność do spożycia, warto jednak poznać kilka sposobów na to, by równie długo zachowała swoje właściwości! W nieodpowiednio przechowywanej mące mogą zaląc się mole spożywcze, które żywią się suchymi produktami, takimi jak mąka, kasze, platki zbożowe i cukier. W artykule prezentujemy metody, które pozwolą uniknąć kłopotu z molami i przechowywać mąkę w prawidłowy sposób. Jak przechowywać mąkę? Sprawdźcie sami!

Jak przechowywać mąkę?

Mąka to podstawowy produkt spożywczy, który znany jest na całym świecie. Niektórzy żyją w przekonaniu, że mogą przechowywać ją w swoich zapasach przez nieskończenie długi okres. To duży błąd! Prawdą jest, że mąka ma długą przydatność do spożycia. A jest ona różna i zależy od wielu czynników, m.in. od rodzaju mąki i sposobu przechowywania. Natomiast na mące jest wskazana data minimalnej trwałości, poprzedzona słowami: "najlepiej spożyć przed", oznacza to, że od tego terminu producent gwarantuje, że mąka zachowuje wszystkie swoje właściwości, ale po przekroczeniu tego terminu produkt jest nadal bezpieczny. Więc jeżeli mąka była odpowiednio przechowywana i nie widać na niej oznak psucia można ją spożyć nawet po dacie minimalnej trwałości. Przygotowaliśmy dla Was kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym produkt zachowa świeżość i nie zmieni swojej formy.

Dobór miejsca – gdzie położyć mąkę?

Wybranie odpowiedniego miejsca w domu to pierwszy krok do prawidłowego przechowywania mąki. Przede wszystkim produkt ten jest wrażliwy na światło, dlatego idealnym miejscem będzie szafka w kuchni. Należy również zwrócić uwagę na temperaturę i wilgotność powietrza. Mąka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli posiadacie w swoim domu piwnicę lub spiżarnię, to sprawdzą się one doskonale. Nie oznacza to wcale, że kuchenne szafki nie zdadzą egzaminu. Należy jednak pamiętać o tym, by były odpowiednio zaciemnione i miały odpowiednią temperaturę.

W czym przechowywać mąkę?

Wiemy już, gdzie przechowywać mąkę. Jest to bardzo ważny element, który ma wpływ na jej świeżość. Warto również zwrócić uwagę na opakowanie, do którego ją przesypiemy. Jeśli zależy nam na tym, by mąka zachowała świeżość na dłużej, nie powinno się jej przechowywać w sklepowej torbie. To nie jest dobry pomysł. Dlaczego? Takie opakowania nie chronią produktu przed czynnikami zewnętrznymi, przede wszystkim jednak nie są szczelne.

Jeżeli decydujecie się na długoterminowe przechowywanie mąki, w szczególności polecamy przesypanie jej do plastikowego lub szklanego pojemnika. Dzięki temu możecie mieć pewność, że produkt nie przejdzie zapachem kuchennych aromatów. Szczelne pojemniki odcinają dostęp powietrza do mąki, co spowoduje, że zachowa ona na dłużej świeżość.

Jak chronić mąkę przed molami?

Mieliście problem z molami, które zagnieździły się w mące? Żeby nie powtórzyć tej przykrej sytuacji w przyszłości, należy poznać sposoby jak temu zaradzić. Mąka z molami nie nadaje się do spożycia, gdyż straciła swoje właściwości wypiekowe. Sugerujmy sprawdzenie produktu i przesypanie do szczelnych pojemników.

Być może zastanawiacie się, czy lodówka jest dobrym miejscem na dłuższe przechowywanie mąki. Odpowiedź brzmi: tak! Ale tylko pod warunkiem, że będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, który nie pozwoli jej zawilgotnieć. Ile czasu można przechowywać mąkę w lodówce? Okres ten powinien wynosić nie dłużej niż rok.

Nasze przepisy

Wiecie już, ile można przechowywać mąkę i jak to robić. Czas poznać kilka smacznych przepisów z mąką w roli jednego z głównych składników.

Szukacie szybkiego pomysłu na obiad? Polecamy wypróbować ciasto naleśnikowe, którego przygotowanie zajmie zaledwie 15 minut. Nie zapomnijcie o dobrze przechowywanej mące!

A dla fanów wegetariańskich potraw polecamy placuszki z cukinii z sosem jogurtowym. Musimy Was jednak ostrzec. Naprawdę szybko znikają z talerza!

Czy są z nami miłośnicy słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie spróbujcie ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki. Smacznego!