
Składniki
850 gramów
200 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
10 gramów
100 mililitrów
3 łyżki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku. Nie powinno się zagotować. Dodajemy do niego cukier i drożdze. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, tak aby składniki sie połączyły.

Krok 2
W między czasie na drobnym sitku przesiewamy mąke i mieszamy ją z łyżeczką soli. Teraz czas na jajka. Żółtko z jedengo jajka oddzielamy i odstawiamy w pojemniku

Krok 3
Jedno całe jajko rostrzepujemy z pozostałym białkiem, dodajemy drożdze i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy olej roslinny i ponownie wszystko mieszamy.

Krok 4
Przesianą mąke z solą wysypujemy na stolniece, robimy niewielkie zagłębienia, po czym wlewamy w nie naszą jajeczno- drożdzową mieszankę. Wszystko dokłądnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki miękkiego msła i zagniatamy ciasto dłonmi. Bardzo ważne jest, aby na zagniecenie ciasta poswięcić kilka minut. Jeżeli ciasto odstaje od rąk to znak ze jest gotowe!

Krok 5
ciasto formujemy w kule i czekamy aż wyrosnie przez około 30 minut.

Krok 6
wyrosniete ciasto rwiemy na kawałki i formujemy kulki. następnie ser kriomi w kawałki i wkładamy do każdej bułeczki.

Krok 7
rozgrzać piekarnik do 220 stopni. pieczemy 15-20 minut
Krok 8
SMACZNEGO!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej