Bułeczki Serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki Serowe

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

850 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

100 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku. Nie powinno się zagotować. Dodajemy do niego cukier i drożdze. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, tak aby składniki sie połączyły.

Bułeczki Serowe - Krok 1

Krok 2

W między czasie na drobnym sitku przesiewamy mąke i mieszamy ją z łyżeczką soli. Teraz czas na jajka. Żółtko z jedengo jajka oddzielamy i odstawiamy w pojemniku

Bułeczki Serowe - Krok 2

Krok 3

Jedno całe jajko rostrzepujemy z pozostałym białkiem, dodajemy drożdze i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy olej roslinny i ponownie wszystko mieszamy.

Bułeczki Serowe - Krok 3

Krok 4

Przesianą mąke z solą wysypujemy na stolniece, robimy niewielkie zagłębienia, po czym wlewamy w nie naszą jajeczno- drożdzową mieszankę. Wszystko dokłądnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki miękkiego msła i zagniatamy ciasto dłonmi. Bardzo ważne jest, aby na zagniecenie ciasta poswięcić kilka minut. Jeżeli ciasto odstaje od rąk to znak ze jest gotowe!

Bułeczki Serowe - Krok 4

Krok 5

ciasto formujemy w kule i czekamy aż wyrosnie przez około 30 minut.

Bułeczki Serowe - Krok 5

Krok 6

wyrosniete ciasto rwiemy na kawałki i formujemy kulki. następnie ser kriomi w kawałki i wkładamy do każdej bułeczki.

Bułeczki Serowe - Krok 6

Krok 7

rozgrzać piekarnik do 220 stopni. pieczemy 15-20 minut

Krok 8

SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej