Pasta z pieczonej dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z pieczonej dyni

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię wydrąż z nasion i pokrój ją na mniejsze kawałki. Kawałki dyni wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (pieczenie góra/dół). Dynię piecz około 25-35 minut, do jej miękkości. Sprawdzaj ją widelcem. Potem obierz ze skórki.

Krok 2

Upieczone kawałki dyni, pomidory suszone, olej, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i chili umieść zmiksuj na gładko.

Krok 3

Podawaj z pieczywem lub jako sos do makaronu

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej