
Składniki
1 puszka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Buraki ułożyć na blaszce i piec ok. 30-35 minut. Upieczone buraki odstawić do ostudzenia. Obrać i pokroić na kawałki.
Krok 2
Zmiksować i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę, tymianek, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę.
Krok 3
Podawać z pieczywem lub krakersami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej