Wątrobianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątrobianka

Autor: Katarzyna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.

Krok 2

W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.

Krok 3

Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hummus z burakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej