
Składniki
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.
Krok 2
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
Krok 3
Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej