
Składniki
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.
Krok 2
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.
Krok 3
Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























