Ciasto z twarogiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z twarogiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

754 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa twarogowa:

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

500 gramów

ciasto:

200 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

160 mililitrów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

kruszonka:

100 gramów

60 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Olej mieszamy z cukrem oraz jajkami.

Ciasto z twarogiem - Krok 1

Krok 2

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny.

Ciasto z twarogiem - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Dolewamy masę jajeczną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.

Ciasto z twarogiem - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy.

Ciasto z twarogiem - Krok 4

Krok 5

W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, 3 łyżkami soku z cytryny oraz twarogiem. Powstałą masę przekładamy na ciasto.

Ciasto z twarogiem - Krok 5

Krok 6

Mąkę pszenną z cukrem i masłem zagniatamy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 min.

Ciasto z twarogiem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Sysia

    Sysia , 04.06.2023

    Jakiego twarogu użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agulec

    agulec , 04.02.2023

    W opisie na ciasto jest podany olej oraz olej słonecznikowy? Czy to pomyłka? czy dać 210ml oleju czy może 160ml albo 50ml?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z twarogiemCiasto z twarogiem

Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. Jeśli myślicie, że to pracochłonny placek – spróbujcie naszej wersji ciasta, a przekonacie się, że nie trzeba poświęcać wielu godzin na jego przygotowanie. Kilka podstawowych składników i odrobina chęci – to idealny przepis na ciasto twarogowe. Pamiętajcie jedynie, że sukces tego placka z twarogiem tkwi w białym serze, dlatego też używajcie twarogu najwyższej jakości.

Dla kogo?

Ciasto twarogowe to propozycja dla miłośników serników w różnych odsłonach. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają szybkich i prostych przepisów na domowe desery.

Na jaką okazję?

Na każdą! Szybkie ciasto z twarogiem jest idealną propozycją zarówno na codzienną porcję słodkości, jak i na wyjątkowe przyjęcia i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Słowo twaróg, w niektórych regionach kraju nie określa białego sera, jaki kupicie w sklepie. Twarożkiem nazywa się natomiast gotową pastę, z dodatkami warzywnymi.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z twarożkiem możecie wzbogacić dodatkiem owocowym. Brzoskwinie, wiśnie czy truskawki ułóżcie na wierzchu placka, tuż przed podaniem.