
Składniki
masa twarogowa:
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
500 gramów
ciasto:
200 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
160 mililitrów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
kruszonka:
100 gramów
60 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Olej mieszamy z cukrem oraz jajkami.

Krok 2
Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny.

Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Dolewamy masę jajeczną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy.

Krok 5
W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, 3 łyżkami soku z cytryny oraz twarogiem. Powstałą masę przekładamy na ciasto.

Krok 6
Mąkę pszenną z cukrem i masłem zagniatamy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z twarogiem
Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. Jeśli myślicie, że to pracochłonny placek – spróbujcie naszej wersji ciasta, a przekonacie się, że nie trzeba poświęcać wielu godzin na jego przygotowanie. Kilka podstawowych składników i odrobina chęci – to idealny przepis na ciasto twarogowe. Pamiętajcie jedynie, że sukces tego placka z twarogiem tkwi w białym serze, dlatego też używajcie twarogu najwyższej jakości.
Dla kogo?
Ciasto twarogowe to propozycja dla miłośników serników w różnych odsłonach. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają szybkich i prostych przepisów na domowe desery.
Na jaką okazję?
Na każdą! Szybkie ciasto z twarogiem jest idealną propozycją zarówno na codzienną porcję słodkości, jak i na wyjątkowe przyjęcia i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Słowo twaróg, w niektórych regionach kraju nie określa białego sera, jaki kupicie w sklepie. Twarożkiem nazywa się natomiast gotową pastę, z dodatkami warzywnymi.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z twarożkiem możecie wzbogacić dodatkiem owocowym. Brzoskwinie, wiśnie czy truskawki ułóżcie na wierzchu placka, tuż przed podaniem.































