
Składniki
masa twarogowa:
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
500 gramów
ciasto:
200 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
160 mililitrów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
kruszonka:
100 gramów
60 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Olej mieszamy z cukrem oraz jajkami.

Krok 2
Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny.

Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Dolewamy masę jajeczną oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy.

Krok 5
W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, 3 łyżkami soku z cytryny oraz twarogiem. Powstałą masę przekładamy na ciasto.

Krok 6
Mąkę pszenną z cukrem i masłem zagniatamy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z twarogiem
Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. Jeśli myślicie, że to pracochłonny placek – spróbujcie naszej wersji ciasta, a przekonacie się, że nie trzeba poświęcać wielu godzin na jego przygotowanie. Kilka podstawowych składników i odrobina chęci – to idealny przepis na ciasto twarogowe. Pamiętajcie jedynie, że sukces tego placka z twarogiem tkwi w białym serze, dlatego też używajcie twarogu najwyższej jakości.
Dla kogo?
Ciasto twarogowe to propozycja dla miłośników serników w różnych odsłonach. Przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają szybkich i prostych przepisów na domowe desery.
Na jaką okazję?
Na każdą! Szybkie ciasto z twarogiem jest idealną propozycją zarówno na codzienną porcję słodkości, jak i na wyjątkowe przyjęcia i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Słowo twaróg, w niektórych regionach kraju nie określa białego sera, jaki kupicie w sklepie. Twarożkiem nazywa się natomiast gotową pastę, z dodatkami warzywnymi.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z twarożkiem możecie wzbogacić dodatkiem owocowym. Brzoskwinie, wiśnie czy truskawki ułóżcie na wierzchu placka, tuż przed podaniem.