Kruche ciasteczka imbirowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka imbirowe

Autor: ELA

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

2 gramy

450 gramów

3 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.

Krok 2

Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.

Krok 3

Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Udostępnij

2

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 15.12.2022

    Coś jest nie tak z przepisem. Jeśli dodamy tylko 2 żółtka to ciasto będzie za sypkie i nie da rady go zagnieść. Ja na koniec dodałam 2 białka bo bez tego miała bym posypkę a nie ciastka.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej