Przepisy na Sałatki na Sylwestra
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałatki na Sylwestra
Sałatki na sylwestra to obowiązkowy element imprezowego poczęstunku. Przyjęcie organizujecie u siebie, a może jesteście zaproszeni do znajomych i zastanawiacie się, jakie danie przygotować, by nie przyjść z pustymi rękoma? Sałatki są zawsze mile widziane. Można w nich zestawić dowolne składniki i z nawet najprostszych, łatwo dostępnych produktów stworzyć pyszną kompozycję.
Dla kogo?
Sałatki fenomenalnie sprawdzają się jako alternatywa dla słodkich ciast i ciasteczek oraz słonych, chrupiących przekąsek. Dodajcie do nich ryż, kaszę lub makaron, a nie będziecie z niecierpliwością oczekiwać na duże porcje gorących potraw. Przygotujcie kilka wariantów, by każdy gość znalazł na stole coś dla siebie. Nie zapominajcie o wersjach zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Na jaką okazję?
Sylwester to fantastyczna sposobność, by pozwolić sobie na sałatkowe eksperymenty i odrobinę szaleństwa. Sałatki warstwowe w szklanych naczyniach prezentują się wyjątkowo okazale. Możecie pokusić się o podanie ich w niewielkich słoiczkach. Wyeliminujecie ryzyko gorączkowego poszukiwania dodatkowych talerzy lub mycia ich na bieżąco. Do dekoracji warzywnych kompozycji używajcie orzechów, owoców granatu i suszonej żurawiny. Jak impreza, to impreza!
Czy wiesz, że?
Sałatki mają ten ogromny plus, że można przyrządzić je wcześniej i mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, gdy pierwsi goście zapukają do drzwi. Jeśli jednak zamierzacie połączyć delikatne warzywa z dressingami, całość wymieszajcie tuż przed podaniem. Dzięki temu sałatki nie stracą atrakcyjnego wyglądu.
Dla urozmaicenia:
Chcecie uniknąć żmudnego i czasochłonnego zmywania po imprezie? Tym razem darujcie sobie serwowanie sylwestrowych sałatek w tradycyjnych naczyniach. Dużo ciekawiej będą prezentować się w wydrążonym awokado, grejpfrucie i na liściach cykorii.