Przepisy na Sałatki na Sylwestra | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki na Sylwestra

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki na SylwestraSałatki na Sylwestra

Sałatki na sylwestra to obowiązkowy element imprezowego poczęstunku. Przyjęcie organizujecie u siebie, a może jesteście zaproszeni do znajomych i zastanawiacie się, jakie danie przygotować, by nie przyjść z pustymi rękoma? Sałatki są zawsze mile widziane. Można w nich zestawić dowolne składniki i z nawet najprostszych, łatwo dostępnych produktów stworzyć pyszną kompozycję.

Dla kogo?

Sałatki fenomenalnie sprawdzają się jako alternatywa dla słodkich ciast i ciasteczek oraz słonych, chrupiących przekąsek. Dodajcie do nich ryż, kaszę lub makaron, a nie będziecie z niecierpliwością oczekiwać na duże porcje gorących potraw. Przygotujcie kilka wariantów, by każdy gość znalazł na stole coś dla siebie. Nie zapominajcie o wersjach zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Na jaką okazję?

Sylwester to fantastyczna sposobność, by pozwolić sobie na sałatkowe eksperymenty i odrobinę szaleństwa. Sałatki warstwowe w szklanych naczyniach prezentują się wyjątkowo okazale. Możecie pokusić się o podanie ich w niewielkich słoiczkach. Wyeliminujecie ryzyko gorączkowego poszukiwania dodatkowych talerzy lub mycia ich na bieżąco. Do dekoracji warzywnych kompozycji używajcie orzechów, owoców granatu i suszonej żurawiny. Jak impreza, to impreza!

Czy wiesz, że?

Sałatki mają ten ogromny plus, że można przyrządzić je wcześniej i mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, gdy pierwsi goście zapukają do drzwi. Jeśli jednak zamierzacie połączyć delikatne warzywa z dressingami, całość wymieszajcie tuż przed podaniem. Dzięki temu sałatki nie stracą atrakcyjnego wyglądu.

Dla urozmaicenia:

Chcecie uniknąć żmudnego i czasochłonnego zmywania po imprezie? Tym razem darujcie sobie serwowanie sylwestrowych sałatek w tradycyjnych naczyniach. Dużo ciekawiej będą prezentować się w wydrążonym awokado, grejpfrucie i na liściach cykorii.