Przepisy na Sałatki na Sylwestra
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejSałatki na Sylwestra
Sałatki na sylwestra to obowiązkowy element imprezowego poczęstunku. Przyjęcie organizujecie u siebie, a może jesteście zaproszeni do znajomych i zastanawiacie się, jakie danie przygotować, by nie przyjść z pustymi rękoma? Sałatki są zawsze mile widziane. Można w nich zestawić dowolne składniki i z nawet najprostszych, łatwo dostępnych produktów stworzyć pyszną kompozycję.
Dla kogo?
Sałatki fenomenalnie sprawdzają się jako alternatywa dla słodkich ciast i ciasteczek oraz słonych, chrupiących przekąsek. Dodajcie do nich ryż, kaszę lub makaron, a nie będziecie z niecierpliwością oczekiwać na duże porcje gorących potraw. Przygotujcie kilka wariantów, by każdy gość znalazł na stole coś dla siebie. Nie zapominajcie o wersjach zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Na jaką okazję?
Sylwester to fantastyczna sposobność, by pozwolić sobie na sałatkowe eksperymenty i odrobinę szaleństwa. Sałatki warstwowe w szklanych naczyniach prezentują się wyjątkowo okazale. Możecie pokusić się o podanie ich w niewielkich słoiczkach. Wyeliminujecie ryzyko gorączkowego poszukiwania dodatkowych talerzy lub mycia ich na bieżąco. Do dekoracji warzywnych kompozycji używajcie orzechów, owoców granatu i suszonej żurawiny. Jak impreza, to impreza!
Czy wiesz, że?
Sałatki mają ten ogromny plus, że można przyrządzić je wcześniej i mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, gdy pierwsi goście zapukają do drzwi. Jeśli jednak zamierzacie połączyć delikatne warzywa z dressingami, całość wymieszajcie tuż przed podaniem. Dzięki temu sałatki nie stracą atrakcyjnego wyglądu.
Dla urozmaicenia:
Chcecie uniknąć żmudnego i czasochłonnego zmywania po imprezie? Tym razem darujcie sobie serwowanie sylwestrowych sałatek w tradycyjnych naczyniach. Dużo ciekawiej będą prezentować się w wydrążonym awokado, grejpfrucie i na liściach cykorii.