Karp smażony z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony z masłem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
613 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj czosnek, dodaj 10 dekagramów miękkiego masła i utrzyj wraz posiekanymi ziołami i szczyptą soli.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Z masła uformuj wałek, mocno go schłodź, a następnie pokrój w plastry.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonki i osusz papierowym ręcznikiem.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Oprósz karpia przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Na niezbyt dużym ogniu smaż dzwonki karpia z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na tym samym tłuszczy smaż ziemniaki pokrojone w plastry, aż nabiorą rumianego koloru.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 5

Krok 6

Usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Na rybie połóż plasterki masła ziołowego, aby mogło powoli się rozpuścić i nadać smak i aromat potrawie.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 16.12.2015

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony z masłem czosnkowymKarp smażony z masłem czosnkowym

Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smażonego karpia z masłem czosnkowym. Sekret tego dania tkwi w masie, którą wykonasz na bazie m.in. posiekanych ziół oraz roztartego czosnku. Masę tę uformuj w wałek, mocno go schłódź, a potem pokrój w grube plastry. Następnie obtoczone w mące lub bułce tartej dzwonki karpia usmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki ryby przełóż na półmisek i połóż na nich plasterki ziołowej masy. Dla podkreślenia smaku, dopraw danie aromatycznymi przyprawami i ziołami, przede wszystkim tymiankiem, gałązkami koperku czy posiekaną drobno natką pietruszki. Gotowego karpia serwuj razem z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz surówką z czerwonej lub białej kapusty. Dobrym pomysłem będzie także obłożenie go plasterkami czerwonej cebuli oraz podsmażonymi pieczarkami. Pobierz listę składników i przygotuj pysznego świątecznego karpia z ziemniakami. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.