Zupa piwna z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa piwna z grzankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

0.5 szklanki

1 sztuka

null

2 łyżki

4 sztuki

null

null

500 mililitrów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kromki odcinając z nich skórki i usmaż na maśle aby miały złoty kolor.

Krok 2

Żółtka ubij z cukrem, następnie dodaj śmietanę mieszając je po czym podgrzej. Uważaj aby się nie zagotowały.

Krok 3

Podgrzej piwo ze skórką z cytryny i cynamonem. Po 10 minutach wyjmij przyprawy.

Krok 4

Piwo dolewaj cały czas mieszając do gorącego kogla-mogla ze śmietaną wcześniej zdjętego z ognia.

Krok 5

Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa piwna z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej