Babka ziemniaczana z wieprzowiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana z wieprzowiną

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

null

null

350 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie połącz z Fixem Chrupiące placki ziemniaczane Knorr i jajkiem.

Krok 3

Dodaj cebulę ze słoniną i przesmażone mięso. Wymieszaj.

Krok 4

Masę ziemniaczaną włóż do głębokiego okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego mąką.

Krok 1

Cebulę i słoninę pokrój w drobną kostkę i usmaż. Wieprzowinę pokrój także w kostkę i przesmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Krok 5

Piecz w piekarniku około 30 min w temp 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana z wieprzowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej