Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

152 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

20 gramów

0.5 pęczka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z oliwą, 2 łyżkami wody i przyprawą Knorr.

Krok 3

Gotową pastą natrzyj dokładnie filety i odstaw na 20 minut.

Krok 4

Chleb rozdrobnij i przełóż do miski malaksera. Dodaj bazylię, parmezan i łyżkę oliwy. Całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5

Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie na każdym kawałku połóż grubą warstwę masy chlebowej.

Krok 6

Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi brokułami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pieczona z pomidorami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba pieczona z pomidorami i parmezanemRyba pieczona z pomidorami i parmezanem

Jeśli szukasz sposobów na włączenie ryby do swojego jadłospisu, ten przepis na rybę pieczoną z pomidorami i parmezanem powinien Cię zainteresować. Do przyrządzenia tego dania najlepiej sprawdzą się filety z morszczuka o kruchym, delikatnym i białym mięsie. Pokrojone na mniejsze kawałki naciera się pastą pomidorową, przygotowaną z koncentratu pomidorowego, oliwy oraz przyprawy uniwersalnej. Rybę warto odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aby połączyła się z pomidorową pastą. Najoryginalniejszym elementem tej potrawy jest chrupiąca kruszonka, w której zapieka się ją. Powinna się składać z kilku kromek pszennego chleba, świeżej bazylii, startego parmezanu oraz oliwy z oliwek, zmiksowanych w malakserze na jednolitą masę. Grubą warstwę chlebowej masy układaj na kawałkach morszczuka i całość zapiekaj przez krótki czas. Rybę podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem gotowanych brokułów i purée ziemniaczanego. Spróbuj przyrządzić pieczoną rybę według naszego przepisu. Życzymy smacznego.