łosoś w ogórkowej łusce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

łosoś w ogórkowej łusce

Autor: Iwona Sikora

ratingratingratingratingrating

6

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 dekagramy

4 łyżki

1 opakowanie

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka do gotowania ryb wlać zimną wodę do wysokości 1/2.Dodać 2 łyżki soli,12 ziaren pieprzu i listki laurowe ,a\talarki cebuli i ocet.

Krok 2

Rybę ułożyć na kratce i wstawić do garnka.Całość doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,przykryć,odstawić na 3 godziny.

Krok 3

Z wywaru wyjąć kratkę z rybą.Z ryby usunąć ości i skórę.Przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.Ochłodzony filet przełożyć na półmisek.

Krok 4

Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem.Równomiernie posmarować łososia.Żelatynę rozpuścić w 1/2 l.przecedzonego wywaru z ryby.Na rybie ułożyć cienkie plasterki ogórka tak,aby jeden zachodził na drugi,imitując rybią łuskę.Całość posmarować tężejącą galaretką.Ponownie wstawić do lodówki.Udekorować koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kuleczki porowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej