łosoś w ogórkowej łusce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

łosoś w ogórkowej łusce

Autor: Iwona Sikora

ratingratingratingratingrating

8

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 dekagramy

4 łyżki

1 opakowanie

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka do gotowania ryb wlać zimną wodę do wysokości 1/2.Dodać 2 łyżki soli,12 ziaren pieprzu i listki laurowe ,a\talarki cebuli i ocet.

Krok 2

Rybę ułożyć na kratce i wstawić do garnka.Całość doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,przykryć,odstawić na 3 godziny.

Krok 3

Z wywaru wyjąć kratkę z rybą.Z ryby usunąć ości i skórę.Przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.Ochłodzony filet przełożyć na półmisek.

Krok 4

Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem.Równomiernie posmarować łososia.Żelatynę rozpuścić w 1/2 l.przecedzonego wywaru z ryby.Na rybie ułożyć cienkie plasterki ogórka tak,aby jeden zachodził na drugi,imitując rybią łuskę.Całość posmarować tężejącą galaretką.Ponownie wstawić do lodówki.Udekorować koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • łosoś w ogórkowej łusce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej