
Składniki
3 szklanki
5 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżeczki
0.5 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do chwili aż znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Krok 2
Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i budyń. Wszystko razem wyrabiamy.
Krok 3
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dużą formę wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto kruszymy ser i układamy na nim brzoskwinie (pokrojone na mniejsze kawałki).
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie.
Krok 5
Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Krok 6
Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut.
Krok 7
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.
Krok 8
Ciasto ścierane na wierzch można zabarwić kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej