Kruszon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruszon

Autor: Dorota Karasiewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżeczki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do chwili aż znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

Krok 2

Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i budyń. Wszystko razem wyrabiamy.

Krok 3

Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dużą formę wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto kruszymy ser i układamy na nim brzoskwinie (pokrojone na mniejsze kawałki).

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie.

Krok 5

Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Krok 6

Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut.

Krok 7

Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.

Krok 8

Ciasto ścierane na wierzch można zabarwić kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej