Kruszon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruszon

Autor: Dorota Karasiewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżeczki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do chwili aż znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

Krok 2

Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i budyń. Wszystko razem wyrabiamy.

Krok 3

Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dużą formę wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto kruszymy ser i układamy na nim brzoskwinie (pokrojone na mniejsze kawałki).

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie.

Krok 5

Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Krok 6

Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut.

Krok 7

Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.

Krok 8

Ciasto ścierane na wierzch można zabarwić kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruszon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej