
Składniki
3 szklanki
5 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżeczki
0.5 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do chwili aż znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Krok 2
Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i budyń. Wszystko razem wyrabiamy.
Krok 3
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dużą formę wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto kruszymy ser i układamy na nim brzoskwinie (pokrojone na mniejsze kawałki).
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie.
Krok 5
Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Krok 6
Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut.
Krok 7
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.
Krok 8
Ciasto ścierane na wierzch można zabarwić kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej