
Składniki
2 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
2 sztuki
5 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziele, goździki i pieprz zmiażdż.
Krok 2
Sandacza pokrój w dzwonka, natrzyj solą, bazylią, odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Kawałki sandacza ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posyp pieprzem, zielem i goździkami, natrzyj chrzanem.
Krok 4
Cebulę oraz cytrynę obierz i pokrój w plastry. Obłóż sandacza i posyp masłem.
Krok 5
Przykryj folią i piecz około 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej