
Składniki
300 gramów
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
0.3 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wino zagotuj z łyżką octu, sokiem z cytryn i szczyptą pieprzu. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Garnek z sosem włóż do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Na koniec rozpuść masło i dolej do sosu. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4
Filet z łososia podziel na 2 części (dłuższe i cieńsze). Oprósz mąką kukurydzianą. Usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5
Dodać 3 roztrzepane żółtka i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Ugotuj makaron według przepisu. Na talerzu ułóż najpierw makaron, potem łososia i wszystko polej ciepłym sosem. Przyozdób zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z makaronem
Delikatne, różowe mięso z łososia, połączone z kremowym, jajecznym sosem oraz makaronem tworzą smaczne, eleganckie danie, które z powodzeniem możesz serwować podczas wykwintnej kolacji. Aby je przygotować, w Twojej kuchni muszą się znaleźć m.in.: filet ze świeżego łososia, wytrawne białe wino, jajka, ocet winny, mąka kukurydziana oraz makaron typu spaghetti. Przygotowanie sosu rozpocznij od zagotowania wina z octem – najlepiej białym winnym, sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodaj także roztrzepane żółtka jajek oraz rozpuszczony tłuszcz. Upewnij się, że sos ma odpowiednią konsystencję. Filety z łososia podziel na mniejsze części, obtaczaj je w mące kukurydzianej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Danie podawaj na gorąco, w następujący sposób: na talerz wyłóż makaron, potem łososia, a całość polej ciepłym winno-jajecznym sosem. Udekoruj całość gałązką świeżej pietruszki. Sprawdź ten przepis na smaczne danie.


































