Makaron z łososiem na białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś z makaronem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

150 gramów

3 sztuki

0.3 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino zagotuj z łyżką octu, sokiem z cytryn i szczyptą pieprzu. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Garnek z sosem włóż do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na koniec rozpuść masło i dolej do sosu. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Filet z łososia podziel na 2 części (dłuższe i cieńsze). Oprósz mąką kukurydzianą. Usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Dodać 3 roztrzepane żółtka i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Ugotuj makaron według przepisu. Na talerzu ułóż najpierw makaron, potem łososia i wszystko polej ciepłym sosem. Przyozdób zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z makaronemŁosoś z makaronem

Delikatne, różowe mięso z łososia, połączone z kremowym, jajecznym sosem oraz makaronem tworzą smaczne, eleganckie danie, które z powodzeniem możesz serwować podczas wykwintnej kolacji. Aby je przygotować, w Twojej kuchni muszą się znaleźć m.in.: filet ze świeżego łososia, wytrawne białe wino, jajka, ocet winny, mąka kukurydziana oraz makaron typu spaghetti. Przygotowanie sosu rozpocznij od zagotowania wina z octem – najlepiej białym winnym, sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodaj także roztrzepane żółtka jajek oraz rozpuszczony tłuszcz. Upewnij się, że sos ma odpowiednią konsystencję. Filety z łososia podziel na mniejsze części, obtaczaj je w mące kukurydzianej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Danie podawaj na gorąco, w następujący sposób: na talerz wyłóż makaron, potem łososia, a całość polej ciepłym winno-jajecznym sosem. Udekoruj całość gałązką świeżej pietruszki. Sprawdź ten przepis na smaczne danie.