Makaron z łososiem na białym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z makaronem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

150 gramów

3 sztuki

0.3 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino zagotuj z łyżką octu, sokiem z cytryn i szczyptą pieprzu. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Garnek z sosem włóż do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na koniec rozpuść masło i dolej do sosu. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Filet z łososia podziel na 2 części (dłuższe i cieńsze). Oprósz mąką kukurydzianą. Usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Krok 5

Dodać 3 roztrzepane żółtka i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Ugotuj makaron według przepisu. Na talerzu ułóż najpierw makaron, potem łososia i wszystko polej ciepłym sosem. Przyozdób zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z makaronemŁosoś z makaronem

Delikatne, różowe mięso z łososia, połączone z kremowym, jajecznym sosem oraz makaronem tworzą smaczne, eleganckie danie, które z powodzeniem możesz serwować podczas wykwintnej kolacji. Aby je przygotować, w Twojej kuchni muszą się znaleźć m.in.: filet ze świeżego łososia, wytrawne białe wino, jajka, ocet winny, mąka kukurydziana oraz makaron typu spaghetti. Przygotowanie sosu rozpocznij od zagotowania wina z octem – najlepiej białym winnym, sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu dodaj także roztrzepane żółtka jajek oraz rozpuszczony tłuszcz. Upewnij się, że sos ma odpowiednią konsystencję. Filety z łososia podziel na mniejsze części, obtaczaj je w mące kukurydzianej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Danie podawaj na gorąco, w następujący sposób: na talerz wyłóż makaron, potem łososia, a całość polej ciepłym winno-jajecznym sosem. Udekoruj całość gałązką świeżej pietruszki. Sprawdź ten przepis na smaczne danie.