Dania z kaszą - przepisy na potrawy z kaszy: proste | Przepisy.pl pixel

Dania z kaszy

249 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kasząDania z kaszą

Różnego rodzaju kasze to niezwykle popularny dodatek do dań. Serwuje się je często do pulpetów, bitek, gulaszy i innych mięs, zwłaszcza z sosami. Kasze sprawdzają się jednak nie tylko jako dodatek. Dobrze pasują jako główny składnik wielu potraw. Używa się ich np. do zrobienia farszu. Aby go przygotować, wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną ze świeżymi ziołami i przyprawami, a następnie nadziej nią kurczaka. Do takiego dania potrzebujesz jeszcze tylko dodatku warzyw, np. gotowanych na parze, i obiad będzie gotowy. Z kaszą gryczaną paloną połącz też wołowinę. Przygotuj z niej nadzienie do klasycznych roladek – dodaj boczek, grzyby i ogórki kiszone, a otrzymasz smaczne danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Do nadzienia nadają się również inne gatunki kasz. Z pęczaku zrób farsz do rolady z kurczaka. Wykorzystaj go też do uzupełniania wydrążonych łódeczek z cukinii – przed upieczeniem posyp je żółtym serem. Podaj do nich pikantny sos. Z kolei kasza jaglana dobrze pasuje do dań delikatniejszych. Nałóż ją do wydrążonych pomidorów i zapiecz. Jeśli chcesz użyć jej do przyrządzenia mięsa, wybierz np. polędwiczki. Kaszę jaglaną zamień na kuskus – ma podobną konsystencję. Szukasz alternatywy dla klasycznego farszu do dań mącznych i gołąbków? Kasza sprawdzi się także w tym przypadku. Połączona z mięsem i sosem pomidorowym dobrze będzie smakowała z naleśnikami – zwłaszcza gryczanymi. Może też stanowić bazę dania jednogarnkowego. Połącz ją z bobem, boczkiem i pieczarkami, a otrzymasz smaczną potrawę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy. Lubisz zapiekanki? Spróbuj wersji z pęczaku, kurczaka, suszonych pomidorów oraz pieczarek. Udekoruj ją pietruszką lub bazylią i podaj na stół w całości. Kaszę jęczmienną wypróbuj w postaci zapiekanki estońskiej. Ułóż warstwami kapustę, mięso oraz kaszę. Zapiekaj, aż kasza stanie się rumiana i chrupiąca. Bez względu na to, jaką potrawę przygotowujesz, do kasz gruboziarnistych dobrze będą pasować grzyby, suszone śliwki, kapusta, wołowina i wieprzowina. Do dań z kaszy jaglanej i kuskusu dodawaj pomidory, ogórki, oliwki, ryby oraz mięso z kurczaka.