Makaronowa zapiekanka z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

150 gramów

1 łyżka

3 sztuki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Cebulę i kiełbasę pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przyprawić pieprzem i solą.

Krok 2

Połowę ugotowanego makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, naczynie uprzednio posmarować olejem. Na to włożyć kiełbasę z cebulą, posypać oregano i przykryć pozostałą częścią makaronu. Jogurt naturalny wymieszać z łyżką majonezu oraz z wcześniej rozgniecionym czosnkiem i zalać nim zapiekankę. Wierzch posypać startym żółtym serem.

Krok 3

Zapiekać w temp. 180 C przez około 30 min. Podajemy na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa zapiekanka z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej