Sałatka grecka z sałaty lodowej z serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka grecka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na spód miseczki układamy połowę porwanych dość drobno liści sałaty.

Krok 2

Na nich lądują trzy pomidory, pokrojone wcześniej w ósemki.

Krok 3

Kolejno układamy ogórka pokrojonego w kostkę i cebulę pociętą w pióra.

Krok 4

Przykrywamy resztą sałaty, ozdabiamy pomidorami, a całość okrywamy warstwą kawałków fety wymieszanymi z oliwkami.

Krok 5

Posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka greckaSałatka grecka

Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające sałatki, zupy z warzyw, chłodniki i serowe kompozycje. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się podczas upałów lub jako dodatek do grillowych dań, polecamy uniwersalną sałatkę grecką. W prosty i szybki sposób przyrządzisz ją z podstawowych składników. Skorzystaj z sezonowych warzyw: pomidorów i ogórków. Dodaj do nich zielone liście sałaty (do wyboru: sałata lodowa, masłowa, grecka) oraz ser feta. Wszystko to wystarczy jedynie pokroić w większą kostkę, a sałatę porwać. Do kompozycji dodaj też koniecznie zielone lub czarne oliwki. Wymieszaj wszystko z miksem ziół oraz oliwą z oliwek. Polecamy szczególnie suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Czerwona cebula i odrobina czosnku sprawią, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty. Podstawową jej wersję z naszego przepisu możesz urozmaicić, dodając rzodkiewkę, kukurydzę lub groszek oraz ser pleśniowy lub mozzarellę zamiast fety. Aby danie było bardziej kolorowe, dodaj żółtą paprykę. Życzymy smacznego!