
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na spód miseczki układamy połowę porwanych dość drobno liści sałaty.
Krok 2
Na nich lądują trzy pomidory, pokrojone wcześniej w ósemki.
Krok 3
Kolejno układamy ogórka pokrojonego w kostkę i cebulę pociętą w pióra.
Krok 4
Przykrywamy resztą sałaty, ozdabiamy pomidorami, a całość okrywamy warstwą kawałków fety wymieszanymi z oliwkami.
Krok 5
Posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka
Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające sałatki, zupy z warzyw, chłodniki i serowe kompozycje. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się podczas upałów lub jako dodatek do grillowych dań, polecamy uniwersalną sałatkę grecką. W prosty i szybki sposób przyrządzisz ją z podstawowych składników. Skorzystaj z sezonowych warzyw: pomidorów i ogórków. Dodaj do nich zielone liście sałaty (do wyboru: sałata lodowa, masłowa, grecka) oraz ser feta. Wszystko to wystarczy jedynie pokroić w większą kostkę, a sałatę porwać. Do kompozycji dodaj też koniecznie zielone lub czarne oliwki. Wymieszaj wszystko z miksem ziół oraz oliwą z oliwek. Polecamy szczególnie suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Czerwona cebula i odrobina czosnku sprawią, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty. Podstawową jej wersję z naszego przepisu możesz urozmaicić, dodając rzodkiewkę, kukurydzę lub groszek oraz ser pleśniowy lub mozzarellę zamiast fety. Aby danie było bardziej kolorowe, dodaj żółtą paprykę. Życzymy smacznego!