Sałatka grecka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na spód miseczki układamy połowę porwanych dość drobno liści sałaty.

Krok 2

Na nich lądują trzy pomidory, pokrojone wcześniej w ósemki.

Krok 3

Kolejno układamy ogórka pokrojonego w kostkę i cebulę pociętą w pióra.

Krok 4

Przykrywamy resztą sałaty, ozdabiamy pomidorami, a całość okrywamy warstwą kawałków fety wymieszanymi z oliwkami.

Krok 5

Posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mizeria z ogórków
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka greckaSałatka grecka

Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające sałatki, zupy z warzyw, chłodniki i serowe kompozycje. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się podczas upałów lub jako dodatek do grillowych dań, polecamy uniwersalną sałatkę grecką. W prosty i szybki sposób przyrządzisz ją z podstawowych składników. Skorzystaj z sezonowych warzyw: pomidorów i ogórków. Dodaj do nich zielone liście sałaty (do wyboru: sałata lodowa, masłowa, grecka) oraz ser feta. Wszystko to wystarczy jedynie pokroić w większą kostkę, a sałatę porwać. Do kompozycji dodaj też koniecznie zielone lub czarne oliwki. Wymieszaj wszystko z miksem ziół oraz oliwą z oliwek. Polecamy szczególnie suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Czerwona cebula i odrobina czosnku sprawią, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty. Podstawową jej wersję z naszego przepisu możesz urozmaicić, dodając rzodkiewkę, kukurydzę lub groszek oraz ser pleśniowy lub mozzarellę zamiast fety. Aby danie było bardziej kolorowe, dodaj żółtą paprykę. Życzymy smacznego!