
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na spód miseczki układamy połowę porwanych dość drobno liści sałaty.
Krok 2
Na nich lądują trzy pomidory, pokrojone wcześniej w ósemki.
Krok 3
Kolejno układamy ogórka pokrojonego w kostkę i cebulę pociętą w pióra.
Krok 4
Przykrywamy resztą sałaty, ozdabiamy pomidorami, a całość okrywamy warstwą kawałków fety wymieszanymi z oliwkami.
Krok 5
Posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka
Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające sałatki, zupy z warzyw, chłodniki i serowe kompozycje. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się podczas upałów lub jako dodatek do grillowych dań, polecamy uniwersalną sałatkę grecką. W prosty i szybki sposób przyrządzisz ją z podstawowych składników. Skorzystaj z sezonowych warzyw: pomidorów i ogórków. Dodaj do nich zielone liście sałaty (do wyboru: sałata lodowa, masłowa, grecka) oraz ser feta. Wszystko to wystarczy jedynie pokroić w większą kostkę, a sałatę porwać. Do kompozycji dodaj też koniecznie zielone lub czarne oliwki. Wymieszaj wszystko z miksem ziół oraz oliwą z oliwek. Polecamy szczególnie suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Czerwona cebula i odrobina czosnku sprawią, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty. Podstawową jej wersję z naszego przepisu możesz urozmaicić, dodając rzodkiewkę, kukurydzę lub groszek oraz ser pleśniowy lub mozzarellę zamiast fety. Aby danie było bardziej kolorowe, dodaj żółtą paprykę. Życzymy smacznego!
































