Wafle i andruty

34 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wafle i andrutyWafle i andruty

Przełożone słodkimi kremami wafle i andruty – to idealny sposób na słodką przekąskę w ciągu dania. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako podwieczorek, zwłaszcza jeśli podasz je razem z gorącym, mlecznym napojem. Masa na wafle powinna być nie tylko słodka, ale również puszysta. Możesz zdecydować się na jeden smak bądź połączyć dwa lub kilka. Lekkie wafle i andruty doskonale komponują się m.in. z popularną masą mleczno-kakaową, czekoladową, cytrynową, kokosową, a także kawową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do masy, dodać również bakalie: posiekane orzechy, migdały, rodzynki, a nawet suszone morele czy żurawinę. Przed podaniem, przygotowane wafle włóż na jakiś czas do lodówki (jeśli chcesz, by dobrze się skleiły, podczas chłodzenia połóż na nich coś ciężkiego). Gotowe ciastka koniecznie udekoruj, na przykład polewając je z wierzchu lukrem czekoladowym lub masą krówkową. Lubisz mocno kawowy smak ciastek? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na wafle o smaku cappuccino. By otrzymać masę, w rondelku zagotuj mleko razem z cukrem i kostką do pieczenia. Następnie dodaj cappuccino oraz mleko w proszku, i dokładnie zmiksuj. Otrzymaną w ten sposób masą przełóż wafle i podawaj jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie andrutów ze śmietaną. Przed zaserwowaniem, wafle posmaruj ubitą na sztywno śmietaną, najlepiej z dodatkiem cukru i wanilii. Smak andrutów jeszcze bardziej podkreślisz, dekorując ich wierzch wiśniową konfiturą. Doskonałą alternatywą dla nich będą wafle z masą kajmakową. Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez kilka godzin na wolnym ogniu. Na koniec zmiksuj mleko z kostką do pieczenia tak, by otrzymać jednolitą masę. Nie zapomnij również o czekoladowych wafelkach oraz o ryżowym przekładańcu (do masy kakaowej dodaj posiekane migdały, rodzynki oraz preparowany ryż). W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje na temat przygotowania pysznych wafli i andrutów. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!