Sznycel po izraelsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po izraelsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Czerstwy chleb pokrój na małe kawałki, wymieszaj z bułką tartą i z przyprawą Za'atar Knorr. Dodaj cebulę oraz część czosnku. Jajka roztrzep. Mąkę wymieszaj z pieprzem, ostrą i słodką papryką, solą, kminem rzymskim oraz czosnkiem.

Sznycel po izraelsku - Krok 1

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój pod skosem na małe, cienkie płaty i rozbij je tłuczkiem. Kawałki piersi obtocz najpierw w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij do mięsa. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sznycel po izraelsku - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w ok. 400 ml wrzącej wody. Zalej bulionem kaszę kuskus, przykryj naczynie z kaszą i odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Do miękkiej kaszy dodaj oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kotleciki podawaj z kaszą kuskus oraz dużą ilością sałaty

Sznycel po izraelsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po izraelskuSznycel po izraelsku

Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austriacki, który jednak bardziej przypomina kotleta schabowego niż znane nam mielone. W polskiej kuchni do przygotowywania sznycli używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-drobiowego z dodatkiem natki pietruszki, jajka, cebuli i przypraw. Ten przepis to klasyka sama w sobie. A co gdyby podaną recepturę nieco zmienić i zainspirować się innymi kuchniami świata? Czas na kulinarną podróż do Izraela. W tym celu sięgnij po przepis na sznycla po izraelsku!

Dla kogo?

Dla miłośników dań inspirowanych przepisami z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Sznycel po izraelsku to sposób na szybki i smaczny obiad! Kurczak, przyprawy oraz kasza to produkty, które ma się zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Kuchnia izraelska znana jest na całym świecie jako koszerna. Obowiązują w niej zatem pewne reguły. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należą: szakszuka, hummus, falafel czy malabi. Same pyszności!

Dla urozmaicenia:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.