
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
300 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Czerstwy chleb pokrój na małe kawałki, wymieszaj z bułką tartą i z przyprawą Za’atar Knorr. Dodaj cebulę oraz część czosnku. Jajka roztrzep. Mąkę wymieszaj z pieprzem, ostrą i słodką papryką, solą, kminem rzymskim oraz czosnkiem.

Krok 2
Piersi kurczaka pokrój pod skosem na małe, cienkie płaty i rozbij je tłuczkiem. Kawałki piersi obtocz najpierw w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij do mięsa. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w ok. 400 ml wrzącej wody. Zalej bulionem kaszę kuskus, przykryj naczynie z kaszą i odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Do miękkiej kaszy dodaj oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kotleciki podawaj z kaszą kuskus oraz dużą ilością sałaty


Dobra rada:
Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sznycel po izraelsku
Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austriacki, który jednak bardziej przypomina kotleta schabowego niż znane nam mielone. W polskiej kuchni do przygotowywania sznycli używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-drobiowego z dodatkiem natki pietruszki, jajka, cebuli i przypraw. Ten przepis to klasyka sama w sobie. A co gdyby podaną recepturę nieco zmienić i zainspirować się innymi kuchniami świata? Czas na kulinarną podróż do Izraela. W tym celu sięgnij po przepis na sznycla po izraelsku!
Dla kogo?
Dla miłośników dań inspirowanych przepisami z najodleglejszych zakątków świata.
Na jaką okazję?
Sznycel po izraelsku to sposób na szybki i smaczny obiad! Kurczak, przyprawy oraz kasza to produkty, które ma się zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Kuchnia izraelska znana jest na całym świecie jako koszerna. Obowiązują w niej zatem pewne reguły. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należą: szakszuka, hummus, falafel czy malabi. Same pyszności!
Dla urozmaicenia:
Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.