Sznycel po izraelsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Czerstwy chleb pokrój na małe kawałki, wymieszaj z bułką tartą i z przyprawą Za’atar Knorr. Dodaj cebulę oraz część czosnku. Jajka roztrzep. Mąkę wymieszaj z pieprzem, ostrą i słodką papryką, solą, kminem rzymskim oraz czosnkiem.

Sznycel po izraelsku - Krok 1

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój pod skosem na małe, cienkie płaty i rozbij je tłuczkiem. Kawałki piersi obtocz najpierw w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij do mięsa. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sznycel po izraelsku - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w ok. 400 ml wrzącej wody. Zalej bulionem kaszę kuskus, przykryj naczynie z kaszą i odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Do miękkiej kaszy dodaj oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kotleciki podawaj z kaszą kuskus oraz dużą ilością sałaty

Sznycel po izraelsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po izraelskuSznycel po izraelsku

Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austriacki, który jednak bardziej przypomina kotleta schabowego niż znane nam mielone. W polskiej kuchni do przygotowywania sznycli używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-drobiowego z dodatkiem natki pietruszki, jajka, cebuli i przypraw. Ten przepis to klasyka sama w sobie. A co gdyby podaną recepturę nieco zmienić i zainspirować się innymi kuchniami świata? Czas na kulinarną podróż do Izraela. W tym celu sięgnij po przepis na sznycla po izraelsku!

Dla kogo?

Dla miłośników dań inspirowanych przepisami z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Sznycel po izraelsku to sposób na szybki i smaczny obiad! Kurczak, przyprawy oraz kasza to produkty, które ma się zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Kuchnia izraelska znana jest na całym świecie jako koszerna. Obowiązują w niej zatem pewne reguły. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należą: szakszuka, hummus, falafel czy malabi. Same pyszności!

Dla urozmaicenia:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.