Sznycel po izraelsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycel po izraelsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Czerstwy chleb pokrój na małe kawałki, wymieszaj z bułką tartą i z przyprawą Za’atar Knorr. Dodaj cebulę oraz część czosnku. Jajka roztrzep. Mąkę wymieszaj z pieprzem, ostrą i słodką papryką, solą, kminem rzymskim oraz czosnkiem.

Sznycel po izraelsku - Krok 1

Krok 2

Piersi kurczaka pokrój pod skosem na małe, cienkie płaty i rozbij je tłuczkiem. Kawałki piersi obtocz najpierw w mące z przyprawami, a następnie w jajku i bułce tartej. Panierkę mocno dociśnij do mięsa. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sznycel po izraelsku - Krok 2

Krok 3

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w ok. 400 ml wrzącej wody. Zalej bulionem kaszę kuskus, przykryj naczynie z kaszą i odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Do miękkiej kaszy dodaj oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe kotleciki podawaj z kaszą kuskus oraz dużą ilością sałaty

Sznycel po izraelsku - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel po izraelsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel po izraelskuSznycel po izraelsku

Gdy myślimy o sznyclu, pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą do naszej głowy, to sznycel austriacki, który jednak bardziej przypomina kotleta schabowego niż znane nam mielone. W polskiej kuchni do przygotowywania sznycli używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-drobiowego z dodatkiem natki pietruszki, jajka, cebuli i przypraw. Ten przepis to klasyka sama w sobie. A co gdyby podaną recepturę nieco zmienić i zainspirować się innymi kuchniami świata? Czas na kulinarną podróż do Izraela. W tym celu sięgnij po przepis na sznycla po izraelsku!

Dla kogo?

Dla miłośników dań inspirowanych przepisami z najodleglejszych zakątków świata.

Na jaką okazję?

Sznycel po izraelsku to sposób na szybki i smaczny obiad! Kurczak, przyprawy oraz kasza to produkty, które ma się zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Kuchnia izraelska znana jest na całym świecie jako koszerna. Obowiązują w niej zatem pewne reguły. Do najbardziej znanych potraw z tego regionu należą: szakszuka, hummus, falafel czy malabi. Same pyszności!

Dla urozmaicenia:

Kotleciki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, tak aby nie przypalić kawałków chleba ani cebuli.