Bananowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

103

1141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1082 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2729 osób zapisało

Udostępnij
Bananowy sernik

Składniki

masa serowa:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

2 opakowania

5 sztuk

0.5 sztuki

0.75 szklanki

sos karmelowy:

1 szklanka

0.5 szklanki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa serowa: wszystkie składniki mieszamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Bananowy sernik - Krok 1

Krok 2

Przygotowujemy tortownicę o wymiarach 24 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia ciasta i wylewamy masę sernikową.

Bananowy sernik - Krok 2

Krok 3

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni C przez 15 minut. Po upływie 15 minut pieczenia zmniejszamy temperaturę do 130 stopni C i pieczemy kolejne 55 minut. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku a następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Bananowy sernik - Krok 3

Krok 4

Sos karmelowy: w rondelku umieszczamy cukier i wodę. Nie mieszamy, czekamy aż cukier zbrązowieje i zrobi się gęsty (uwaga, by nie przypalić). Następnie do rondelka wlewamy śmietankę. Gdy masa zacznie się ścinać całość mieszamy i gotujemy do połączenia się składników. Gotowy sos odstawiamy do przestygnięcia i schładzamy w lodówce aby zgęstniał.

Bananowy sernik - Krok 4

Krok 5

Z upieczonego sernika zdejmujemy obręcz tortownicy i polewamy obficie sosem karmelowym. Wierzch dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Bananowy sernik - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Halina Rusinkiewicz

    Halina Rusinkiewicz, 29.03.2019

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kupczak

    Beata Kupczak, 18.11.2018

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Borowska

    Malgorzata Borowska, 24.10.2017

    Szkoda, że miary nie podane są w gramaturze bo waga i objętość produktów jest różna i na dodatek producenci zmieniają to nawet w tych samych produktach a sprzedawanych w innych sklepach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 21.10.2016

    Pani Klaudio, masę sernikową należy wylać do szczelnej tortownicy. Następnie wstawia się ją na blachę w piekarniku, na którą wlewamy wodę, tak aby dół tortownicy był w niej zanurzony :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dyszkiewicz

    Klaudia Dyszkiewicz, 21.10.2016

    Jak wykonać punkt 3? W sensie pieczenie w kąpieli wodnej? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Mędrala

    Karolina Mędrala, 26.03.2016

    A musi być mleko sojowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 24.03.2016

    Na ten sernik możemy użyć dowolny serek na sernik w wiaderku (800g) lub np. Filadelfia, Bieluch.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ajzelt

    Marta Ajzelt, 19.03.2016

    Jakie te serki waniliowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALA NIEBIESKA

    ALA NIEBIESKA, 17.03.2016

    powiedzcie mi jaki to ma być serek śmietankowy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik świąteczny
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bananowy sernikBananowy sernik

Bananowy sernik to wyborny sposób na przygotowanie tego popularnego ciasta. Owocowy posmak zawdzięcza dodatkowi budyniu bananowego, który znakomicie współgra ze śmietankowym serkiem i karmelową polewą. Budyń dodaje nie tylko smaku, ale także sprawia, że masa serowa jest bardziej zwarta i nie trzeba dodawać do niej mąki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie przelej do szczelnej tortownicy (na wszelki wypadek możesz wyłożyć ją od zewnątrz folią aluminiową). Jest to ważne, ponieważ bananowy sernik piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opadnie i będzie miał gładszą konsystencję – zminimalizujesz także ryzyko przypalenia. Po upieczeniu pozostaw ciasto w uchylonym piekarniku, by nie chłodzić go zbyt gwałtownie, a po całkowitym ostudzeniu, polej jego wierzch sosem karmelowym. Przyrządzisz go z cukru, wody i śmietanki, ale sprawdzi się także masa kajmakowa z puszki. Sernik będzie wyśmienicie smakował z kawałkami świeżych bananów albo gałką lodów bananowych. Spróbuj!