Jesienny krem z dyni i ziemniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienny krem z dyni i ziemniaka

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Krok 2

Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki. Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru, przygotowanego z jednej kostki rosołowej. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).

Krok 5

Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski.

Krok 6

Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej