Ryż z jabłkiem

z jogurtem naturalnym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

12

205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

do dekoracji:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ryż z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Upiecz jabłka, posypując je uprzednio szczyptą cynamonu. Ugotowany ryż podaj z pieczonym jabłkiem i polej gęstym jogurtem naturalnym.

Ryż z jabłkiem - Krok 2
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z jabłkiemRyż z jabłkiem

Ryż gotowany z pieczonym jabłkiem i cynamonem – to dla wielu smak dzieciństwa. W proponowanej wersji to danie doskonale sprawdzi się na podwieczorek. Będzie bardzo smacznie, aromatycznie, a na dodatek – sentymentalnie.

Dla kogo? Jabłko i cynamon to niezawodne połączenie smaków. Skomponowane z ryżem stanowi danie, które poleca się wszystkim pasjonatom ciepłych przekąsek z owocami.

Na zdrowie! Ryż z jabłkiem to posiłek, który dostarcza m.in. cynk (1,8 mg, czyli 17,6% RWS), który przyczynia się do prawidłowego metabolizmu tłuszczów.

Czy wiesz, że? Po dziś dzień znane są prozdrowotne właściwości cynamonu. Dawniej przyprawa stanowiła popularny składnik stosowany przy wspomaganiu układu oddechowego i problemach z trawieniem. Obecnie wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.