Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

6 szczypt

1 sztuka

250 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj dość drobno. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Dodaj cebulę i czosnek, smaż razem aż się zeszklą. Wlej wino a po chwili bulion rozpuszczony w 1 szklance wody. Duś 15 minut.

Krok 2

Następnie do garnka dosyp suchy makaron, wymieszaj z mięsem i sosem - dolej jeszcze ok. 1 szkl. wody. Duś na małym ogniu aż makaron zmięknie i wchłonie sos - mieszaj często. Gdy makaron będzie już prawie gotowy dodaj sos pieczeniowy i trochę pieprzu - wymieszaj i podduś jeszcze trochę. Podawaj z surówką.

Krok 3

Podczas duszenia dania z makaronem sprawdzaj czy nie trzeba dolać jeszcze płynu - może to być woda albo bulion.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.04.2025

    Pyszne danie! I nawet mojemu facetowi bardzo smakowało, który zawsze jest bardzo wybredny. Także dziękuję i oby więcej tak dobrych dań :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej