Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

6 szczypt

1 sztuka

250 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj dość drobno. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Dodaj cebulę i czosnek, smaż razem aż się zeszklą. Wlej wino a po chwili bulion rozpuszczony w 1 szklance wody. Duś 15 minut.

Krok 2

Następnie do garnka dosyp suchy makaron, wymieszaj z mięsem i sosem - dolej jeszcze ok. 1 szkl. wody. Duś na małym ogniu aż makaron zmięknie i wchłonie sos - mieszaj często. Gdy makaron będzie już prawie gotowy dodaj sos pieczeniowy i trochę pieprzu - wymieszaj i podduś jeszcze trochę. Podawaj z surówką.

Krok 3

Podczas duszenia dania z makaronem sprawdzaj czy nie trzeba dolać jeszcze płynu - może to być woda albo bulion.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej