Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

6 szczypt

1 sztuka

250 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj dość drobno. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Dodaj cebulę i czosnek, smaż razem aż się zeszklą. Wlej wino a po chwili bulion rozpuszczony w 1 szklance wody. Duś 15 minut.

Krok 2

Następnie do garnka dosyp suchy makaron, wymieszaj z mięsem i sosem - dolej jeszcze ok. 1 szkl. wody. Duś na małym ogniu aż makaron zmięknie i wchłonie sos - mieszaj często. Gdy makaron będzie już prawie gotowy dodaj sos pieczeniowy i trochę pieprzu - wymieszaj i podduś jeszcze trochę. Podawaj z surówką.

Krok 3

Podczas duszenia dania z makaronem sprawdzaj czy nie trzeba dolać jeszcze płynu - może to być woda albo bulion.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.04.2025

    Pyszne danie! I nawet mojemu facetowi bardzo smakowało, który zawsze jest bardzo wybredny. Także dziękuję i oby więcej tak dobrych dań :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką w sosie pieczeniowym z winem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej