
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
4 sztuki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mocz śledzie przez 2-3 godziny w wodzie (najlepiej w mineralnej niegazowanej), kilkakrotnie zmieniając ją w trakcie. Następnie osusz płaty i pokrój je na kawałki.
Krok 2
Wsyp rodzynki do miseczki, zalej gorącą wodą i po 10 minutach odsącz na sitku.
Krok 3
Obierz cebulę, pokrój w talarki, a następnie zeszklij na oleju.
Krok 4
Dodaj do niej cukier, sok cytrynowy i rodzynki, po czym wymieszaj. Chwilę podduś i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
Ułóż śledzie w salaterce i zalej sosem. Dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr oraz pieprzem do smaku. Przykryj i wstaw do lodówki na około 6 godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w sosie z rodzynkami
Tym razem śledzie przygotuj na słodko. Przekonaj się, jak smaczne będą w połączeniu z sosem z rodzynkami z tego przepisu. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie i skontrastuj ich smak z ostrą cebulą zeszkloną na oleju. Do całości dodaj także sok wyciśnięty z cytryny lub limonki oraz cukier (biały albo brązowy). Same rodzynki możesz zastąpić miksem suszonych owoców, takich jak: morele, figi, daktyle i żurawina, które urozmaicą smak potrawy. Wszystkie składniki sosu duś przez chwilę i odstaw do ostygnięcia. Do tego dania wykorzystaj śledzie moczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie. Możesz je zawinąć w dekoracyjne różyczki lub pokroić w grubsze plastry. Ułóż je na płaskim półmisku i polej sosem. Dodatkowo dopraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Śledzie w sosie z rodzynkami podawaj po wcześniejszym schłodzeniu – dzięki temu zabiegowi smaki poszczególnych składników dania połączą się. Świetnym dodatkiem do niego będzie chrupiące pieczywo – wieloziarnisty chleb lub bułki. Serwuj nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale również na codzienny obiad. Wydrukuj ten przepis i przygotuj smaczną potrawę.
























