Zupa pomidorowa po hiszpańsku
podana z czosnkowymi grzankami
łatwe
3069 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
450 gramów
1 sztuka
225 gramów
3 sztuki
0.5 łyżki
4 łyżki
grzanki:
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Duś około 2-3 minuty.

Krok 2
Dodaj chilli, pomidory, po czym duś do zgęstnienia.

Krok 3
Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną w kostkę, a następnie wlej litr gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję.

Krok 4
Przygotuj grzanki. Kromki bagietki opiecz w opiekaczu bądź na grillu.

Krok 5
Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj czosnkiem, posyp serem i znów opiecz kilka minut.

Krok 6
Na koniec posyp chilli. Chleb czosnkowy podawaj z zupą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wiesz, jak ugotować zupę pomidorową i myślisz, że nic Cię już w tym daniu nie zaskoczy? A jednak! Przenieś się do słonecznej Hiszpanii i poznaj smak pomidorowej w tamtejszym wydaniu. Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dla wielbicieli pomidorowej, którym znudziło się już klasyczne wykonanie i chcieliby coś zmienić. Na talerzu zupa hiszpańska, więc witamy w Hiszpanii!
Na jaką okazję?
Na codzienny obiad i przyjęcie rodzinne. Ugotuj tę zupę, kiedy tylko chcesz. Sprawdzi się w każdej sytuacji!
Czy wiesz, że?
Zupa pomidorowa to znana na całym świecie potrawa i każdy ma nią własny sposób. W Polsce jest najczęściej przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu. Dlatego popularne jest stwierdzenie, że w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa na rosole.
Dla urozmaicenia
Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno smakuje równie dobrze, jak i na ciepło. Dlatego latem poczekaj, aż wystygnie. Będzie orzeźwiająca!