Ryba "po japońsku" z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po japońsku

Autor: olakrr

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 szklanki

1 szklanka

6 łyżek

3 ziarna

1 sztuka

3 łyżeczki

6 łyżeczek

2 łyżki

25 dekagramów

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, mleka, gazowanej wody, jajek i soli robimy ciasto naleśnikowe. Rybę kroimy na nieduże kawałki przyprawiamy Delikatem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie zanurzamy w cieście, smażymy na złoto. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Sos: curry, wodę, olej, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, ketchup, cukier i koncentrat mieszamy i zagotowujemy. Cebulę kroimy w pióra lub talarki, smażymy aż się zeszkli. Paprykę kroimy w paseczki, korniszony w kostkę. Mieszamy z usmażoną cebulą.

Krok 3

W misie układamy warstwami na przemian rybę i warzywa, zalewamy sosem. Podajemy na zimno z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po japońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka śledziowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po japońskuRyba po japońsku

Jeśli jesteś miłośnikiem egzotycznych smaków, na pewno polubisz rybę po japońsku. To smaczne, aromatyczne danie możesz przygotować na obiad, kolację lub potraktować jako oryginalną przekąskę podczas imprezy czy wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Filet z sandacza (lub innej białej ryby) panierowany w cieście naleśnikowym, z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu oraz papryki konserwowej, korniszonów i cebuli będzie orientalnym punktem Twojego menu. Podawany na zimno bardzo dobrze komponuje się z sałatką ryżową, małymi pszennymi bułkami lub białym pieczywem w formie tostów. Ryba pokrojona przed panierowaniem na nieduże kawałki może być również podawana w niewielkich miseczkach, tak aby każdy gość mógł zabrać od razu gotową porcję. Każdą miseczkę możesz przyozdobić wtedy plasterkiem cytryny i koperkiem. Rybę i warzywa układa się warstwowo, dlatego potrawa efektownie prezentuje się w naczyniach z białego szkła. Masz ochotę na oryginalną przekąskę? Przygotuj rybę po japońsku według naszego przepisu!