
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
2 szklanki
1 szklanka
6 łyżek
3 ziarna
1 sztuka
3 łyżeczki
6 łyżeczek
2 łyżki
25 dekagramów
1 szklanka
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, mleka, gazowanej wody, jajek i soli robimy ciasto naleśnikowe. Rybę kroimy na nieduże kawałki przyprawiamy Delikatem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie zanurzamy w cieście, smażymy na złoto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Sos: curry, wodę, olej, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, ketchup, cukier i koncentrat mieszamy i zagotowujemy. Cebulę kroimy w pióra lub talarki, smażymy aż się zeszkli. Paprykę kroimy w paseczki, korniszony w kostkę. Mieszamy z usmażoną cebulą.
Krok 3
W misie układamy warstwami na przemian rybę i warzywa, zalewamy sosem. Podajemy na zimno z białym pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba po japońsku
Jeśli jesteś miłośnikiem egzotycznych smaków, na pewno polubisz rybę po japońsku. To smaczne, aromatyczne danie możesz przygotować na obiad, kolację lub potraktować jako oryginalną przekąskę podczas imprezy czy wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Filet z sandacza (lub innej białej ryby) panierowany w cieście naleśnikowym, z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu oraz papryki konserwowej, korniszonów i cebuli będzie orientalnym punktem Twojego menu. Podawany na zimno bardzo dobrze komponuje się z sałatką ryżową, małymi pszennymi bułkami lub białym pieczywem w formie tostów. Ryba pokrojona przed panierowaniem na nieduże kawałki może być również podawana w niewielkich miseczkach, tak aby każdy gość mógł zabrać od razu gotową porcję. Każdą miseczkę możesz przyozdobić wtedy plasterkiem cytryny i koperkiem. Rybę i warzywa układa się warstwowo, dlatego potrawa efektownie prezentuje się w naczyniach z białego szkła. Masz ochotę na oryginalną przekąskę? Przygotuj rybę po japońsku według naszego przepisu!