Uda królicze duszone

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka podzielić na pojedyncze sztuki . Umyć i osuszyć . Włożyć do zamykanego pojemnika i zalać maślanką. Zostawić w chłodzie na 2 doby . Wyjąć z maślanki i opłukać . Zrobić marynatę z oliwy roztartej z kostką bulionową i szczyptą Delikatu . Znów zostawic w chłodzie na kilka godzin . Rozgrzać olej na patelni kłaść kawałki królika i obsmażać na rumiano . Przełoży do garnka. Na patelnię na tłuszcz od smażenia włożyć pokrojoną cebulę i zrumienić - przełożyć do garnka z mięsem

Krok 2

.Wlać wodę, wrzucić ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić sos Delikatem i zagęścić zasmażką .

Krok 3

Wyjąć mięso , sos przecedzić .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uda królicze duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej