
Składniki
null
null
null
null
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia umyj, natrzyj przyprawami i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Krok 2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i rozkrój w ósemki.
Krok 3
Nadziej karpia, zepnij wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią.
Krok 4
Przełóż na wysmarowana tłuszczem blaszkę i skrop rybę olejem.
Krok 5
Oprósz majerankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej