
Składniki
8 sztuk
3 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia oczyść, pokrój na dzwonka i natrzyj solą.
Krok 2
Wszystkie jarzyny obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i osącz, pozostałe warzywa drobno pokrój.
Krok 3
Połowę jarzyn i ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Krok 4
Przyprawić solą i pieprzem, ułóż rybę, którą obłóż masłem, posyp natką i serem, przykryj folią aluminiową.
Krok 5
Piecz około 60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej