Karp zapiekany w jarzynach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp zapiekany w jarzynach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia oczyść, pokrój na dzwonka i natrzyj solą.

Krok 2

Wszystkie jarzyny obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i osącz, pozostałe warzywa drobno pokrój.

Krok 3

Połowę jarzyn i ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

Krok 4

Przyprawić solą i pieprzem, ułóż rybę, którą obłóż masłem, posyp natką i serem, przykryj folią aluminiową.

Krok 5

Piecz około 60 minut w temp 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp zapiekany w jarzynach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej