
Składniki
8 sztuk
3 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia oczyść, pokrój na dzwonka i natrzyj solą.
Krok 2
Wszystkie jarzyny obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i osącz, pozostałe warzywa drobno pokrój.
Krok 3
Połowę jarzyn i ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Krok 4
Przyprawić solą i pieprzem, ułóż rybę, którą obłóż masłem, posyp natką i serem, przykryj folią aluminiową.
Krok 5
Piecz około 60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej