Bezmięsne danie z dyni i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezmięsne danie z dyni i curry

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wraz z curry przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Całość duś 10 minut.

Krok 2

Oczyszczoną dynię pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i duś kolejne 10 minut.

Krok 3

Rosół z kury Knorr rozprowadź w 0,5 lt wrzątku i zalej dynię.

Krok 4

Paprykę pokrój w kostkę i z odsączoną ciecierzycą, groszkiem cukrowym dodaj do garnka i gotuj 10 minut.

Krok 5

Śmietanę dokładnie wymieszaj z curry i wlej do garnka. Całość zagotuj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezmięsne danie z dyni i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej