Tak jak obiecałem, dziś także napiszę o zupach dyniowych. Z jednej dyni przygotujemy ich kilka. I każda może być zupełnie inna. Dziś propozycja francuska z sokiem pomarańczowym, cynamonem i imbirem. Brzmi zachęcająco, prawda? A więc do dzieła.

Zupa z dyni z sokiem pomarańczowym:
Potrawa dla 6 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
- 400 g upieczonej wcześniej w piekarniku dyni
- 2 cebule
- 1 bulionetka drobiowa Knorr
- 200 ml soku pomarańczowego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 1 ostra papryczka
- 200 ml śmietany 18%
- 80 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

W garnku z szerokim dnem podsmaż cebulę i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Dodaj upieczony miąższ dyni i przyprawy. Smaż przez chwilę a następnie dolej 500 ml wody i 200 ml soku pomarańczowego. Całość gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Dodaj bulionetkę i zmiksuj zupę dokładnie w malakserze. Dodaj śmietanę i odrobinę cukru do smaku

I jeszcze jedna zupa dyniowa. Wybaczcie nie mogę się oprzeć. Tym razem przyprawiona inaczej.

Francuska zupa z dyni z camembertem:
Potrawa dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 600 g miąższ upieczonej dyni piżmowej
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 100 g masła
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 kostka rosołowa drobiowa Knorr
- 200 ml śmietany 22%
- ser typu camembert
- szczypta imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na maśle. Dodaj dynię i smaż kilka minut razem z cebulą. Dodaj 1,5 l wody oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj kostkę rosołową, cynamon, imbir i ostrą paprykę. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu. Zupę zmiksuj, przecedź przez sito i dopraw śmietaną. Podawaj z kawałkami sera Camembert.

Dynia jest wprost stworzona do smaków kuchni orientalnej, tajskiej, indyjskiej. W kompozycji z mlekiem kokosowym, limonką czy trawą cytrynową.

Spróbujcie tej pysznej zupy dyniowo kokosowej podanej z dużą ilością aromatycznej kolendry. Solidnie rozgrzeje w jesienne chłody.
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-dyniowo-kokosowa