Grillowanie w ogrodzie
Na początek wybierz odpowiednie miejsce, w którym będziesz mógł rozłożyć grilla. Pamiętaj, żeby nawierzchnia była równa, stabilna oraz zadaszona. Zaplanuj menu i wybierz odpowiedni sprzęt. Zalecamy użycie gazowego grilla ogrodowego, dzięki któremu szybko przygotujesz ulubione szaszłyki z grilla. Oczywiście możesz skorzystać też z grilla węglowego. Ustaw go tak, aby nie był narażony na podmuch wiatru np. w altanie ogrodowej z roletami. Z kolei nie stawiaj go blisko domu, aby dym nie dostawał się do jego wnętrza ani przy ogrodzeniu, aby nie był uciążliwy dla sąsiadów.
Domowe grillowanie
Jeżeli chcesz grillować w domu, wybierz grill elektryczny. Przygotujesz na nim właściwie każdą potrawę. Nie zapominaj jednak o marynacie, dzięki której mięso nie będzie suche. Wypróbuj nasz sposób na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem. Natomiast ziołowe żeberka skrop oliwą i posyp przyprawami już na rozgrzanym grillu. Dzięki temu będą złociste i chrupiące. Pamiętaj o ustawieniu odpowiedniej temperatury grzania, aby mięso się nie przypaliło. Grill elektryczny możesz zastąpić także patelnią grillową. Nie grilluj na suchej patelni, zwłaszcza warzyw. Skrop je delikatnie oliwą lub nasmaruj olejem nawierzchnię patelni.
Co grillować jesienią?
Mięso, ryby i warzywa. Każdy z tych produktów doskonale nadaje się na jesienne grillowanie. Jeżeli posiadasz grill elektryczny, możesz przygotować aromatyczne dania także na obiad. Doskonałym wyborem są steki wołowe z sosem pieczarkowym lub medaliony wołowe z pieprzem. Podawaj je z pieczonymi ziemniakami i pikantnym dipem. Jeżeli masz ochotę na szybkie grillowane potrawy, przygotuj boczek z syropem klonowym i kofty z sosem jogurtowym. A popularną kiełbasę z grilla zastąp nacinanymi kiełbaskami z wędzonym boczkiem i serem żółtym.
Grilluj warzywa i owoce
Wybieraj sezonowe warzywa i owoce: bakłażany, cukinie, papryki, jabłka i gruszki. Możesz je łączyć z mięsem, podawać jako samodzielne dania obiadowe lub desery. Przygotuj kaszankę grillowaną w papilotach - z jabłkiem i cebulą i podaj ją z sosem czosnkowym. Jeżeli szukasz inspiracji na grillowane ziemniaki, wypróbuj nasz przepis na sałatkę z grillowanymi ziemniakami. Natomiast szaszłyki z mięsem lub rybą podawaj z warzywami z grilla. Idealnym uzupełnieniem mięs będą plastry bakłażana z czosnkiem.
Warto grillować niezależnie od pory roku. Nic nie zastąpi smaku i aromatu tak przygotowanych potraw. Zaplanuj menu, zorganizuj odpowiednie miejsce i przygotuj sprzęt. Wybieraj dania, które rzadziej przyrządzasz latem, uzupełniając je sezonowymi warzywami oraz owocami.