• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Zaproś bliskich do stołu
  • Grillowanie pod dachem

Grillowanie pod dachem

Soczyste mięso i chrupiące warzywa, czyli dania pełne smaku i aromatu. Grilluj także jesienią. Przeczytaj wskazówki, jak i co grillować poza sezonem.

Grillowanie w ogrodzie

Na początek wybierz odpowiednie miejsce, w którym będziesz mógł rozłożyć grilla. Pamiętaj, żeby nawierzchnia była równa, stabilna oraz zadaszona. Zaplanuj menu i wybierz odpowiedni sprzęt. Zalecamy użycie gazowego grilla ogrodowego, dzięki któremu szybko przygotujesz ulubione szaszłyki z grilla. Oczywiście możesz skorzystać też z grilla węglowego. Ustaw go tak, aby nie był narażony na podmuch wiatru np. w altanie ogrodowej z roletami. Z kolei nie stawiaj go blisko domu, aby dym nie dostawał się do jego wnętrza ani przy ogrodzeniu, aby nie był uciążliwy dla sąsiadów.

 

Domowe grillowanie

Jeżeli chcesz grillować w domu, wybierz grill elektryczny. Przygotujesz na nim właściwie każdą potrawę. Nie zapominaj jednak o marynacie, dzięki której mięso nie będzie suche. Wypróbuj nasz sposób na aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem. Natomiast ziołowe żeberka skrop oliwą i posyp przyprawami już na rozgrzanym grillu. Dzięki temu będą złociste i chrupiące. Pamiętaj o ustawieniu odpowiedniej temperatury grzania, aby mięso się nie przypaliło. Grill elektryczny możesz zastąpić także patelnią grillową. Nie grilluj na suchej patelni, zwłaszcza warzyw. Skrop je delikatnie oliwą lub nasmaruj olejem nawierzchnię patelni.

 

Co grillować jesienią?

Mięso, ryby i warzywa. Każdy z tych produktów doskonale nadaje się na jesienne grillowanie. Jeżeli posiadasz grill elektryczny, możesz przygotować aromatyczne dania także na obiad. Doskonałym wyborem są steki wołowe z sosem pieczarkowym lub medaliony wołowe z pieprzem. Podawaj je z pieczonymi ziemniakami i pikantnym dipem. Jeżeli masz ochotę na szybkie grillowane potrawy, przygotuj boczek z syropem klonowym i kofty z sosem jogurtowym. A popularną kiełbasę z grilla zastąp nacinanymi kiełbaskami z wędzonym boczkiem i serem żółtym.

 

Grilluj warzywa i owoce

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce: bakłażany, cukinie, papryki, jabłka i gruszki. Możesz je łączyć z mięsem, podawać jako samodzielne dania obiadowe lub desery. Przygotuj kaszankę grillowaną w jabłkach i podaj ją z sosem czosnkowym. Jeżeli szukasz inspiracji na grillowane ziemniaki, wypróbuj nasz przepis na ziemniaki nadziewane oscypkiem i szpinakiem. Natomiast szaszłyki z mięsem lub rybą podawaj z warzywami pachnącymi ziołami z dipem koktajlowym. Idealnym uzupełnieniem mięs będą plastry bakłażana z czosnkiem.

 

Warto grillować niezależnie od pory roku. Nic nie zastąpi smaku i aromatu tak przygotowanych potraw. Zaplanuj menu, zorganizuj odpowiednie miejsce i przygotuj sprzęt. Wybieraj dania, które rzadziej przyrządzasz latem, uzupełniając je sezonowymi warzywami oraz owocami.

Zobacz także:

W rodzinnym gronie smakuje najlepiej
W rodzinnym gronie smakuje najlepiej
Ciasta na spotkania z bliskimi
Ciasta na spotkania z bliskimi
Faszerujemy warzywa: papryki, pomidory, cukinie
Faszerujemy warzywa: papryki, pomidory, cukinie

Może Cię zainteresować:

Sernikowe pyszności
Gulaszowa czternastka
Pora na ziemniaki!
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby