Chałka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka

Autor: Anna Kiedrzyn

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

500 gramów

1 szklanka

0.25 szklanki

0.3 łyżeczki

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połączyć przesianą mąkę z resztą suchych składników i rozkruszonymi drożdżami.

Krok 2

Do suchych składników dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło i roztrzepane jajko. Wszystko wymieszać i odstawić na ok 30 min, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę i podzielić na 2 równe części, a każdą z części na 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Otrzymujemy dwie zgrabne chałeczki, które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok 40min do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej