
Składniki
30 gramów
500 gramów
1 szklanka
0.25 szklanki
0.3 łyżeczki
1 sztuka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połączyć przesianą mąkę z resztą suchych składników i rozkruszonymi drożdżami.
Krok 2
Do suchych składników dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło i roztrzepane jajko. Wszystko wymieszać i odstawić na ok 30 min, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 3
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę i podzielić na 2 równe części, a każdą z części na 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Otrzymujemy dwie zgrabne chałeczki, które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok 40min do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej