Chałka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka

Autor: Anna Kiedrzyn

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

500 gramów

1 szklanka

0.25 szklanki

0.3 łyżeczki

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połączyć przesianą mąkę z resztą suchych składników i rozkruszonymi drożdżami.

Krok 2

Do suchych składników dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło i roztrzepane jajko. Wszystko wymieszać i odstawić na ok 30 min, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę i podzielić na 2 równe części, a każdą z części na 3 lub 4 wałeczki, z których zaplatamy warkocz. Otrzymujemy dwie zgrabne chałeczki, które odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok 40min do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 4

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej