Makutra – co to jest za naczynie? Co zamiast niej sprawdzi się do ucierania ciasta?
Makutra często jest wspominana w tradycyjnych, staropolskich przepisach. Gospodynie domowe dawniej obywały się bez blenderów, mikserów, proszków do pieczenia i innych półproduktów, których aktualnie pełno na sklepowych półkach i kupujemy je, wybierając drogę na skróty. Kiedyś do zrobienia ciasta czy kremu, wystarczała makutra i drewniana pałka. Chcesz wiedzieć, co to jest makutra i do czego służy? Co może makutrę zastąpić? Tego dowiecie się z niniejszego artykułu.
Co to makutra?
Makutra do ucierania, czy tez makutra do ciasta to nic innego jak tradycyjna, solidna, duża misa, służąca do przygotowywania ciast i kremów. Wykonana zazwyczaj z kamionki. To wielofunkcyjne naczynie do ucierania. Jest bardzo trwałe, dzięki czemu posłuży Wam wiele lat. Dekoracyjny charakter misy pozwala jej pełnić rolę dekoracyjną w kuchni czy jadalni.
Co zamiast makutry?
Makutra jest wytrzymała, gliniana lub z kamionki, służy więc bardzo długo. Przy pomocy drewnianej pałki można utrzeć w niej ciasta, pasty, majonezy i kremy. Jednak możecie ją zastąpić innym naczyniem, na przykład miską plastikową lub szklaną. Może nie będą tak ładne i wytrzymałe, jak makutra, będą się rysowały lub pękały, a szklana może się nieszczęśliwie potłuc, ale te naczynia również spełnią swoje zadanie.
Makutra – do czego ją wykorzystać?
Sernik królewski to jedno z ciast, które można przygotować za pomocą makutry. Ucieranie w makutrze pozwala na to, by masa była gładka i zwarta. Mikser sprawia, że ciasto się napowietrzy, mocno urośnie, a potem opadnie. Natomiast powolne ucieranie w makutrze pozwoli tego uniknąć.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 160 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Składniki na masę:
- 1 kg sera twarogowego
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 1 białko
- 1 cytryna
- 150 g masła
- Skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie sernika królewskiego:
- Przesianą mąkę utrzyjcie w makutrze razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Potem dodajcie masło, jajko, żółtko, wodę i zagniećcie wszystko na gładkie ciasto.
- Podzielcie je na dwie równe części, jedną zawińcie w folię spożywczą i włóżcie na 45 minut do zamrażarki.
- Drugą część ciasta wyłóżcie na spód tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponakłuwajcie ciasto widelcem i podpieczcie około 20 minut w 180°C.
- W tym czasie w makutrze utrzyjcie ser z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką cytryny.
- Dodajcie roztopione masło i utrzyjcie na gładką masę.
- Przełóżcie masę na podpieczony spód, a ciasto z zamrażarki zetrzyjcie na tarce na masę serową.
- Całość pieczcie około godzinę w 180°C. Po ostudzeniu możecie udekorować sernik cukrem pudrem lub lukrem.
Sernik można upiec na wiele sposobów. Niektóre z nich są puszyste i delikatne, inne zwarte i twarde. Jedni pieką serniki proste, tylko z sera. Inni stosują różne dodatki, jak karmel, kajmak, masło orzechowe, czekolada, orzechy czy też owoce. Jednak nie tylko sernik można utrzeć w makutrze. Również babka piaskowa świetnie wyjdzie w tym naczyniu. Jak ją przygotować?
Pomarańczowa babka piaskowa z makutry
By trzeć babkę piaskową, potrzebujecie poniższych składników:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jaj
- 180 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 ekstrakt pomarańczowy
- 1 pomarańczę
- 100 g cukru pudru
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
W rondelku roztopcie masło ze skórką pomarańczową. Z pomarańczy wyciśnijcie sok. W makutrze utrzyjcie jaja z cukrem, aż masa będzie jasna, gładka i puszysta. Do masy dodajcie obie mąki, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość delikatnie i dodajcie roztopione masło ze skórką. Po wymieszaniu przełóżcie ciasto do wysmarowanej masłem formy i pieczcie przez 45 minut w 170°C. Smacznego!
Komentarze (0)