Makutra – co to jest za naczynie? Co zamiast niej sprawdzi się do ucierania ciasta?

Makutra często jest wspominana w tradycyjnych, staropolskich przepisach. Gospodynie domowe dawniej obywały się bez blenderów, mikserów, proszków do pieczenia i innych półproduktów, których aktualnie pełno na sklepowych półkach i kupujemy je, wybierając drogę na skróty. Kiedyś do zrobienia ciasta czy kremu, wystarczała makutra i drewniana pałka. Chcesz wiedzieć, co to jest makutra i do czego służy? Co może makutrę zastąpić? Tego dowiecie się z niniejszego artykułu.

Co to makutra?

Makutra do ucierania, czy tez makutra do ciasta to nic innego jak tradycyjna, solidna, duża misa, służąca do przygotowywania ciast i kremów. Wykonana zazwyczaj z kamionki. To wielofunkcyjne naczynie do ucierania. Jest bardzo trwałe, dzięki czemu posłuży Wam wiele lat. Dekoracyjny charakter misy pozwala jej pełnić rolę dekoracyjną w kuchni czy jadalni.

Co zamiast makutry?

Makutra jest wytrzymała, gliniana lub z kamionki, służy więc bardzo długo. Przy pomocy drewnianej pałki można utrzeć w niej ciasta, pasty, majonezy i kremy. Jednak możecie ją zastąpić innym naczyniem, na przykład miską plastikową lub szklaną. Może nie będą tak ładne i wytrzymałe, jak makutra, będą się rysowały lub pękały, a szklana może się nieszczęśliwie potłuc, ale te naczynia również spełnią swoje zadanie.

Makutra – do czego ją wykorzystać?

Sernik królewski to jedno z ciast, które można przygotować za pomocą makutry. Ucieranie w makutrze pozwala na to, by masa była gładka i zwarta. Mikser sprawia, że ciasto się napowietrzy, mocno urośnie, a potem opadnie. Natomiast powolne ucieranie w makutrze pozwoli tego uniknąć.

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 160 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Składniki na masę:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 białko
  • 1 cytryna
  • 150 g masła
  • Skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie sernika królewskiego:

  1. Przesianą mąkę utrzyjcie w makutrze razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Potem dodajcie masło, jajko, żółtko, wodę i zagniećcie wszystko na gładkie ciasto.
  2. Podzielcie je na dwie równe części, jedną zawińcie w folię spożywczą i włóżcie na 45 minut do zamrażarki.
  3. Drugą część ciasta wyłóżcie na spód tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ponakłuwajcie ciasto widelcem i podpieczcie około 20 minut w 180°C.
  5. W tym czasie w makutrze utrzyjcie ser z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką cytryny.
  6. Dodajcie roztopione masło i utrzyjcie na gładką masę.
  7. Przełóżcie masę na podpieczony spód, a ciasto z zamrażarki zetrzyjcie na tarce na masę serową.
  8. Całość pieczcie około godzinę w 180°C. Po ostudzeniu możecie udekorować sernik cukrem pudrem lub lukrem.

Sernik można upiec na wiele sposobów. Niektóre z nich są puszyste i delikatne, inne zwarte i twarde. Jedni pieką serniki proste, tylko z sera. Inni stosują różne dodatki, jak karmel, kajmak, masło orzechowe, czekolada, orzechy czy też owoce. Jednak nie tylko sernik można utrzeć w makutrze. Również babka piaskowa świetnie wyjdzie w tym naczyniu. Jak ją przygotować?

Pomarańczowa babka piaskowa z makutry

By trzeć babkę piaskową, potrzebujecie poniższych składników:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 ekstrakt pomarańczowy
  • 1 pomarańczę
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

W rondelku roztopcie masło ze skórką pomarańczową. Z pomarańczy wyciśnijcie sok. W makutrze utrzyjcie jaja z cukrem, aż masa będzie jasna, gładka i puszysta. Do masy dodajcie obie mąki, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość delikatnie i dodajcie roztopione masło ze skórką. Po wymieszaniu przełóżcie ciasto do wysmarowanej masłem formy i pieczcie przez 45 minut w 170°C. Smacznego!