
Składniki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.75 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego wlej wodę. Dodaj kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr oraz szczyptę soli. Wymieszaj 30s/obr. 2 aż ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli uznasz, że trzeba dodać 1-2 łyżki więc mąki, dodaj ją i ponownie wymieszaj.
Krok 2
Warzywa oraz kurczaka pokrój w paski. Dodaj całość do naczynia miksującego i wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2
Krok 3
Gotową mieszankę nakładaj na średnio rozgrzany głęboki olej i smaż aż pakora będzie rumiana i złocista. Po usmażeniu odcedź pakorę na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz smażyć w głębokim oleju możesz smażyć pakorę jak placuszki z niewielką ilością oleju na patelni. Gotową pakorę podawaj z cząstką limonki i skrop sokiem tuż przed podaniem.

Dobra rada:
Do pakory doskonale pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska pakora z kurczakiem
Choć dla wielu kucharzy kuchnia indyjska może wydawać się bardzo odległa, pakora z kurczakiem to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, by zmniejszyć ten dystans. Kawałki soczystego mięsa i chrupiące warzywa połączone z oryginalnym ciastem na bazie mąki z ciecierzycy sprawią, że w kuchni zrobi się naprawdę interesująco.
Dla kogo?
Kurczak ma wielu fanów. Delikatne w smaku mięso łatwo jest połączyć z najbardziej różnorodnymi składnikami. Zamiast kolejny raz podawać go z sosem lub w formie kotletów, postawcie na indyjską pakorę z kurczakiem.
Na jaką okazję?
W Indiach danie funkcjonuje jako przekąska lub przystawka. Serwowana na gorąco i w towarzystwie ulubionej surówki pakora indyjska na polskich stołach zamieni się w niebanalną potrawę obiadową.
Czy wiesz, że?
Besan to nazwa mąki z ciecierzycy, stosowanej w indyjskich kulinariach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zależy Wam na zwiększeniu ilości warzywnych składników w przepisie na indyjską pakorę z kurczakiem, dodajcie do niego szpinak, brokuł lub kalafior.