Chicken pakora - przepis: placki indyjskie i kurczak | Przepisy.pl pixel

Indyjska pakora z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej wodę. Dodaj kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr oraz szczyptę soli. Wymieszaj 30s/obr. 2 aż ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli uznasz, że trzeba dodać 1-2 łyżki więc mąki, dodaj ją i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Warzywa oraz kurczaka pokrój w paski. Dodaj całość do naczynia miksującego i wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Gotową mieszankę nakładaj na średnio rozgrzany głęboki olej i smaż aż pakora będzie rumiana i złocista. Po usmażeniu odcedź pakorę na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz smażyć w głębokim oleju możesz smażyć pakorę jak placuszki z niewielką ilością oleju na patelni. Gotową pakorę podawaj z cząstką limonki i skrop sokiem tuż przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pakory doskonale pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska pakora z kurczakiemIndyjska pakora z kurczakiem

Choć dla wielu kucharzy kuchnia indyjska może wydawać się bardzo odległa, pakora z kurczakiem to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, by zmniejszyć ten dystans. Kawałki soczystego mięsa i chrupiące warzywa połączone z oryginalnym ciastem na bazie mąki z ciecierzycy sprawią, że w kuchni zrobi się naprawdę interesująco.

Dla kogo?

Kurczak ma wielu fanów. Delikatne w smaku mięso łatwo jest połączyć z najbardziej różnorodnymi składnikami. Zamiast kolejny raz podawać go z sosem lub w formie kotletów, postawcie na indyjską pakorę z kurczakiem.

Na jaką okazję?

W Indiach danie funkcjonuje jako przekąska lub przystawka. Serwowana na gorąco i w towarzystwie ulubionej surówki pakora indyjska na polskich stołach zamieni się w niebanalną potrawę obiadową.

Czy wiesz, że?

Besan to nazwa mąki z ciecierzycy, stosowanej w indyjskich kulinariach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy Wam na zwiększeniu ilości warzywnych składników w przepisie na indyjską pakorę z kurczakiem, dodajcie do niego szpinak, brokuł lub kalafior.