
Składniki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.75 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego wlej wodę. Dodaj kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr oraz szczyptę soli. Wymieszaj 30s/obr. 2 aż ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli uznasz, że trzeba dodać 1-2 łyżki więc mąki, dodaj ją i ponownie wymieszaj.
Krok 2
Warzywa oraz kurczaka pokrój w paski. Dodaj całość do naczynia miksującego i wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2
Krok 3
Gotową mieszankę nakładaj na średnio rozgrzany głęboki olej i smaż aż pakora będzie rumiana i złocista. Po usmażeniu odcedź pakorę na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz smażyć w głębokim oleju możesz smażyć pakorę jak placuszki z niewielką ilością oleju na patelni. Gotową pakorę podawaj z cząstką limonki i skrop sokiem tuż przed podaniem.
Dobra rada:
Do pakory doskonale pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa Garam Masala Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska pakora z kurczakiem
Choć dla wielu kucharzy kuchnia indyjska może wydawać się bardzo odległa, pakora z kurczakiem to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, by zmniejszyć ten dystans. Kawałki soczystego mięsa i chrupiące warzywa połączone z oryginalnym ciastem na bazie mąki z ciecierzycy sprawią, że w kuchni zrobi się naprawdę interesująco.
Dla kogo?
Kurczak ma wielu fanów. Delikatne w smaku mięso łatwo jest połączyć z najbardziej różnorodnymi składnikami. Zamiast kolejny raz podawać go z sosem lub w formie kotletów, postawcie na indyjską pakorę z kurczakiem.
Na jaką okazję?
W Indiach danie funkcjonuje jako przekąska lub przystawka. Serwowana na gorąco i w towarzystwie ulubionej surówki pakora indyjska na polskich stołach zamieni się w niebanalną potrawę obiadową.
Czy wiesz, że?
Besan to nazwa mąki z ciecierzycy, stosowanej w indyjskich kulinariach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zależy Wam na zwiększeniu ilości warzywnych składników w przepisie na indyjską pakorę z kurczakiem, dodajcie do niego szpinak, brokuł lub kalafior.