Chicken pakora - przepis: placki indyjskie i kurczak | Przepisy.pl pixel

Indyjska pakora z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej wodę. Dodaj kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr oraz szczyptę soli. Wymieszaj 30s/obr. 2 aż ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli uznasz, że trzeba dodać 1-2 łyżki więc mąki, dodaj ją i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Warzywa oraz kurczaka pokrój w paski. Dodaj całość do naczynia miksującego i wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Gotową mieszankę nakładaj na średnio rozgrzany głęboki olej i smaż aż pakora będzie rumiana i złocista. Po usmażeniu odcedź pakorę na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz smażyć w głębokim oleju możesz smażyć pakorę jak placuszki z niewielką ilością oleju na patelni. Gotową pakorę podawaj z cząstką limonki i skrop sokiem tuż przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pakory doskonale pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska pakora z kurczakiemIndyjska pakora z kurczakiem

Choć dla wielu kucharzy kuchnia indyjska może wydawać się bardzo odległa, pakora z kurczakiem to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, by zmniejszyć ten dystans. Kawałki soczystego mięsa i chrupiące warzywa połączone z oryginalnym ciastem na bazie mąki z ciecierzycy sprawią, że w kuchni zrobi się naprawdę interesująco.

Dla kogo?

Kurczak ma wielu fanów. Delikatne w smaku mięso łatwo jest połączyć z najbardziej różnorodnymi składnikami. Zamiast kolejny raz podawać go z sosem lub w formie kotletów, postawcie na indyjską pakorę z kurczakiem.

Na jaką okazję?

W Indiach danie funkcjonuje jako przekąska lub przystawka. Serwowana na gorąco i w towarzystwie ulubionej surówki pakora indyjska na polskich stołach zamieni się w niebanalną potrawę obiadową.

Czy wiesz, że?

Besan to nazwa mąki z ciecierzycy, stosowanej w indyjskich kulinariach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy Wam na zwiększeniu ilości warzywnych składników w przepisie na indyjską pakorę z kurczakiem, dodajcie do niego szpinak, brokuł lub kalafior.