
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
4 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę szatkujemy. Wkładamy do garnka z roztopionym masłem.
Krok 2
Dodajemy kostkę czosnkową, ziele angielskie i łyżkę przyprawy Delkat.
Krok 3
Dusimy pod przykryciem około 45 minut dość często mieszając. W między czasie dodajemy pokrojony w kostkę i lekko obsmażony boczek.
Krok 4
Gdy kapusta zmięknie dodajemy posiekany koperek i odstawiamy na kilka minut by lekko ostygła.
Krok 5
Mąkę rozrabiamy z dwoma łyżkami mąki i dodajemy do kapusty. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i znowu dokładnie mieszamy.
Krok 6
Doprawiamy do smaku Delikatem, solą i pieprzem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































