Zupa kalafiorowo ziemniaczana z kaszą manną
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżki
2 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuszczamy w 8 szklankach wrzątku.
Krok 2
Do bulionu dodajemy ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy kalafiora, fasolkę i koperek. Gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy kaszę i od czasu do czasu mieszając gotujemy 5 minut.
Krok 3
Na koniec zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i gotujemy nie dłużej niż 2-3 miuty.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej