Galette – co to jest?

Sprawdźcie, jak powstaje galette. Co to jest za specjał, z jakich składników się go robi i jak należy go podawać. Przybliżamy ciekawostki na temat galette.

Galette – co to jest za potrawa?

Co to galette? To rodzaj chrupiącego okrągłego placka, który na pierwszy rzut oka przypomina tartę. Galette można przygotować na słodko – zwykle z owocami lub w wersji wytrawnej z dodatkiem warzyw. Do pieczenia galette nie używa się formy – ciasto jest pieczone bezpośrednio na blaszce.

Galette to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, a jego podstawową wersją jest galette des rois, czyli popularny francuski placek pieczony z okazji Święta Trzech Króli. Galette przygotowywany na 6 stycznia powstaje z ciasta francuskiego i ma nadzienie z masy migdałowej.

Galette – co to i jak powstaje?

Do przygotowania galette będziecie potrzebowali ciasta francuskiego, jajek, żółtka, cukru, miękkiego masła, ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego i mielonych migdałów. Masło uciera się z cukrem, dodaje jajka i delikatnie miesza. Następnie do masy dodawany jest ekstrakt waniliowy i mielone migdały, a później wszystko łączy się do uzyskania gładkiej konsystencji. Dalej ciasto francuskie jest rozwijane na blaszkę, smaruje się je przygotowanym wcześniej kremem i zawija wolne brzegi do środka, a następnie przykrywa całość drugą warstwą ciasta i piecze przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Galette z ciasta francuskiego i masy migdałowej ma w środku niespodziankę w postaci małej ceramicznej figurki lub całego migdała, a kto na ten dodatek trafi, staje się królową lub królem wieczoru.