Sakiewki ze szpinakiem - z ciasta francuskiego i fety | Przepisy.pl pixel

Sakiewki ze szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

375 gramów

200 gramów

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż nadmiar wody wyparuje.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy drobno pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Składamy rogi na krzyż i dokładnie zlepiamy.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min do zarumienienia.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kuba

    Kuba , 22.11.2024

    Idealny przepis dla leniwców ;P Polecam bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bajaderka
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki ze szpinakiemSakiewki ze szpinakiem

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie doskonale nadaje się do zrobienia pysznych deserów, w tym rogalików z owocami, czekoladą albo dżemem. Okazuje się też niezwykle przydatnym produktem w lodówkach smakoszy, którzy dużo bardziej cenią wytrawne przekąski. Przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakowym nadzieniem.

Dla kogo?

Przygotowanie ciasta francuskiego od podstaw jest zajęciem bardzo pracochłonnym. Z pewnością więc docenisz gotowy produkt, który dostępny jest w większości sklepów spożywczych. Dzięki niemu zrobienie smakowitych sakiewek zajmie zaledwie trzy kwadranse.

Na jaką okazję?

Sakiewki ze szpinakiem wspaniale smakują na zimno, więc zabierz je ze sobą, gdziekolwiek chcesz – do pracy, na uczelnię albo piknik. To wspaniały pomysł na imprezowy poczęstunek.

Czy wiesz, że?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by w przepisie użyć świeżych liści zielonego warzywa. Dużą delikatnością cechuje się szpinak baby.

Dla urozmaicenia:

W nadzieniu sakiewek uwzględnij mozzarellę, suszone pomidory, pieczarki albo podsmażoną z ziołami pierś z kurczaka.