
Składniki
375 gramów
200 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż nadmiar wody wyparuje.

Krok 2
Następnie dodajemy drobno pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.

Krok 3
Ciasto kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu.

Krok 4
Składamy rogi na krzyż i dokładnie zlepiamy.

Krok 5
Smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem.

Krok 6
Posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min do zarumienienia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sakiewki ze szpinakiem
Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie doskonale nadaje się do zrobienia pysznych deserów, w tym rogalików z owocami, czekoladą albo dżemem. Okazuje się też niezwykle przydatnym produktem w lodówkach smakoszy, którzy dużo bardziej cenią wytrawne przekąski. Przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakowym nadzieniem.
Dla kogo?
Przygotowanie ciasta francuskiego od podstaw jest zajęciem bardzo pracochłonnym. Z pewnością więc docenisz gotowy produkt, który dostępny jest w większości sklepów spożywczych. Dzięki niemu zrobienie smakowitych sakiewek zajmie zaledwie trzy kwadranse.
Na jaką okazję?
Sakiewki ze szpinakiem wspaniale smakują na zimno, więc zabierz je ze sobą, gdziekolwiek chcesz – do pracy, na uczelnię albo piknik. To wspaniały pomysł na imprezowy poczęstunek.
Czy wiesz, że?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by w przepisie użyć świeżych liści zielonego warzywa. Dużą delikatnością cechuje się szpinak baby.
Dla urozmaicenia:
W nadzieniu sakiewek uwzględnij mozzarellę, suszone pomidory, pieczarki albo podsmażoną z ziołami pierś z kurczaka.