
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
400 gramów
60 gramów
3 łyżki
1 szklanka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
Krok 4
Każde koło posmaruj łyżką śmietany, posyp pieprzem.
Krok 5
Marchew obierz, pokrój w kostkę i gotuj przez 10 minut, po czym odsącz.
Krok 6
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posyp nią połówki koła. Następnie posyp je groszkiem i marchewką.
Krok 7
Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























