1. Pasta z awokado
Prosty sposób na przekąskę na piknik? Świeże chrupiące pieczywo, które pokroisz bezpośrednio na miejscu, a do tego wyborna pasta o aksamitnej konsystencji. Uczyń bazą tej drugiej modne awokado, nazywane również smaczliwką. Wybierz dojrzały, ale nie przejrzały owoc – jego skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palców, wracając do swojej pierwotnej formy. Obrane awokado rozgnieć na miazgę i wymieszaj z majonezem. Konsystencję urozmaicisz wcześniej upieczoną i pokrojoną czerwoną papryką, a smak kolendrą oraz sokiem z limonki. Pasta z awokado będzie rewelacyjna w wersji podstawowej lub wzbogaconej nasionami czarnuszki.
2. Sałatka z kaszą gryczaną
Do słoika warto zapakować również wyrazistą sałatkę z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami. Kasza będzie znakomita, jeśli ugotujesz ją z suszonymi grzybami – te po pokrojeniu w cienkie paski sprawdzą się jako dodatek do przekąski na piknik. Użyj również boczku i szalotek, które będą miały intensywniejszy smak po krótkim podsmażeniu na patelni. Do sałatki pasuje również pomidor, najlepiej obrany ze skórki i pokrojony w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki świetnie zespoli gęsty sos, przygotowany poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i mieszanką włoskich przypraw, a skomponuje się z nimi chrupiąca bagietka, np. wieloziarnista.
3. Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli to kolejna propozycja na smaczny dodatek do świeżego pieczywa, a tym samym przekąskę na piknik. Jej przygotowanie jest proste: na początek podziel ryby na mniejsze kawałki i umieść je w misce. Następnie dodaj pozostałe pokrojone składniki: cebulki, kiszone ogórki, szczypior, rzodkiewkę i koperek. Oprócz nich sprawdzą się również czarne oliwki czy pikantne kapary. Produkty połącz z musztardą wymieszaną z majonezem. Mus z wędzonej makreli będzie pasował szczególnie do klasycznych kajzerek. Przyrządź go, a z pewnością się nie zawiedziesz.
4. Tabbouleh z kaszą jaglaną
Tabbouleh to pochodząca z Libanu sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur. Godna polecenia jest również z kaszą jaglaną lub kuskusem. Jako dodatki do wybranego rodzaju wybierz: świeży ogórek, pomidory, paprykę i cebulę. Do tabboulehu z kaszą jaglaną i kurczakiem przygotuj pierś drobiową. Umyj ją i starannie osusz, po czym zamarynuj w majonezie wymieszanym z posiekaną miętą oraz czosnkiem. Upiecz w piekarniku, a po ostudzeniu pokrój pod skosem w cienkie plastry. Gotową przekąskę na piknik posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
5. Sałatka z burakami
Marynowane buraki będą wyśmienite do przekąski na piknik. Połącz je z odpowiednimi składnikami, a otrzymasz pyszne mini danie, np. sałatkę z kaszy gryczanej z burakami i kozim serem. Będzie się prezentować efektownie, jeśli jej poszczególne składniki poukładasz warstwowo w ozdobnym słoiku. Na samym dnie umieść ugotowaną na sypko kaszę, na niej sos majonezowy (przygotowany z jogurtu, majonezu i musztardy), świeżą rukolę, buraki oraz orzechy włoskie. Do przyrządzenia sałatki możesz również użyć sera pleśniowego, np. gorgonzoli. Z kolei do podania sprawdzą się grzanki z pieczywa pszennego lub chrupiące krakersy.
6. Sałatka z kalafiorem
Inną z wybornych przekąsek na piknik, którą spakujesz do słoika jest sałatka z kalafiorem. Przygotuj ją z surowego warzywa, które nada potrawie chrupkości. Z czym go połączyć? Wybierz wędzonego łososia, ogórki konserwowe oraz ugotowane na twardo jajka. Całość wymieszaj z koperkowo-ziołowym sosem sałatkowym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Do smaku dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wierzch sałatki posyp pokrojonym szczypiorkiem, który urozmaici nie tylko wygląd potrawy, ale również jej smak.
Wybierając przekąski na piknik, uwzględnij nasze propozycje. Sałatki i pasty kanapkowe spakowane do słoików to świetny sposób na smaczny poczęstunek na łonie natury – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji!