
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
30 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
4 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę margaryny i smaż pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.
Krok 2
Pokrój wątróbkę w grube kawałki, dodaj na patelnię i smaż przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj posiekaną pietruszkę, Przyprawę Uniwersalną Knorr Delikat, brandy i duś przez kolejne 2 minuty.
Krok 4
Przełóż wszystko z patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę, po czym łyżką przełóż do osobnych naczyń.
Krok 5
Roztop drugą łyżkę margaryny i polej ostrożnie powierzchnie każdego pasztetu.
Krok 6
Udekoruj pasztety liściem laurowym i zielonym pieprzem, po czym schłodź w lodówce. Podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z wątróbki drobiowej
Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka doskonale nadaje się do przygotowania kremowego i delikatnego pasztetu. Mięso podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Pilnuj jednak, by nie robić tego zbyt długo. Jeśli je przesmażysz, wątróbki nie będą delikatne i miękkie. Mięso przypraw, dodając pietruszkę. Smak pasztetu z wątróbki podkreślisz także gałką muszkatołową, majerankiem i zielonym pieprzem. Ten ostatni nadaje się do podania w całości – jest dość łagodny w smaku i nie będzie zbytnio dominował nad pozostałymi składnikami. Pasztet zblenduj na gładką masę. Przelej do niewielkich naczyń – w ten sposób każdy otrzyma swoją porcję. Udekoruj je liśćmi laurowymi. Sporą zaletą tej wersji pasztetu jest to, że nie wymaga pieczenia i wielokrotnego mielenia mięsa. Schłodź go w lodówce i podawaj. Będzie stanowił świetny dodatek do kanapek. Wykorzystasz go także do krakersów i grzanek na przyjęciach. Sprawdź nasz przepis i zrób pasztet przy najbliższej okazji.