Pasztet z wątróbki drobiowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z wątróbki drobiowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

30 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę margaryny i smaż pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.

Krok 2

Pokrój wątróbkę w grube kawałki, dodaj na patelnię i smaż przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj posiekaną pietruszkę, Przyprawę Uniwersalną Knorr Delikat, brandy i duś przez kolejne 2 minuty.

Krok 4

Przełóż wszystko z patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę, po czym łyżką przełóż do osobnych naczyń.

Krok 5

Roztop drugą łyżkę margaryny i polej ostrożnie powierzchnie każdego pasztetu.

Krok 6

Udekoruj pasztety liściem laurowym i zielonym pieprzem, po czym schłodź w lodówce. Podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbki drobiowejPasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka doskonale nadaje się do przygotowania kremowego i delikatnego pasztetu. Mięso podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Pilnuj jednak, by nie robić tego zbyt długo. Jeśli je przesmażysz, wątróbki nie będą delikatne i miękkie. Mięso przypraw, dodając pietruszkę. Smak pasztetu z wątróbki podkreślisz także gałką muszkatołową, majerankiem i zielonym pieprzem. Ten ostatni nadaje się do podania w całości – jest dość łagodny w smaku i nie będzie zbytnio dominował nad pozostałymi składnikami. Pasztet zblenduj na gładką masę. Przelej do niewielkich naczyń – w ten sposób każdy otrzyma swoją porcję. Udekoruj je liśćmi laurowymi. Sporą zaletą tej wersji pasztetu jest to, że nie wymaga pieczenia i wielokrotnego mielenia mięsa. Schłodź go w lodówce i podawaj. Będzie stanowił świetny dodatek do kanapek. Wykorzystasz go także do krakersów i grzanek na przyjęciach. Sprawdź nasz przepis i zrób pasztet przy najbliższej okazji.