Pasztet z wątróbki drobiowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

30 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę margaryny i smaż pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.

Krok 2

Pokrój wątróbkę w grube kawałki, dodaj na patelnię i smaż przez 5 minut.

Krok 3

Dodaj posiekaną pietruszkę, Przyprawę Uniwersalną Knorr Delikat, brandy i duś przez kolejne 2 minuty.

Krok 4

Przełóż wszystko z patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę, po czym łyżką przełóż do osobnych naczyń.

Krok 5

Roztop drugą łyżkę margaryny i polej ostrożnie powierzchnie każdego pasztetu.

Krok 6

Udekoruj pasztety liściem laurowym i zielonym pieprzem, po czym schłodź w lodówce. Podawaj z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbki drobiowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbki drobiowejPasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z wątróbki drobiowej to delikatna wersja popularnego dania. Ta część kurczaka lub indyka doskonale nadaje się do przygotowania kremowego i delikatnego pasztetu. Mięso podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Pilnuj jednak, by nie robić tego zbyt długo. Jeśli je przesmażysz, wątróbki nie będą delikatne i miękkie. Mięso przypraw, dodając pietruszkę. Smak pasztetu z wątróbki podkreślisz także gałką muszkatołową, majerankiem i zielonym pieprzem. Ten ostatni nadaje się do podania w całości – jest dość łagodny w smaku i nie będzie zbytnio dominował nad pozostałymi składnikami. Pasztet zblenduj na gładką masę. Przelej do niewielkich naczyń – w ten sposób każdy otrzyma swoją porcję. Udekoruj je liśćmi laurowymi. Sporą zaletą tej wersji pasztetu jest to, że nie wymaga pieczenia i wielokrotnego mielenia mięsa. Schłodź go w lodówce i podawaj. Będzie stanowił świetny dodatek do kanapek. Wykorzystasz go także do krakersów i grzanek na przyjęciach. Sprawdź nasz przepis i zrób pasztet przy najbliższej okazji.