Zakwas buraczany - staropolski: przepis z chrzanem | Przepisy.pl pixel

Zakwas buraczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

10 cm

2 sztuki

1 łyżeczka

750 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Zakwas buraczany - Krok 1

Krok 2

Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Zakwas buraczany - Krok 2

Krok 3

W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Zakwas buraczany - Krok 3

Krok 4

Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Zakwas buraczany - Krok 4

Krok 5

Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.

Zakwas buraczany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z serem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakwas buraczanyZakwas buraczany

Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się i sprawdź nasz przepis na zakwas buraczany!

Dla kogo?

Dla kogo sprawdzi się zakwas buraczany? Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz przygotować intensywny w smaku barszcz, dodaj do niego zakwas z buraka. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu wykonasz go samodzielnie.

Na jaką okazję?

Rozgrzewająca zupa sprawdzi się na każdą okazję. Domowy obiad, większe przyjęcie lub szybki posiłek w zabiegany dzień. Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.

Czy wiesz, że?

Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas buraczany można spożywać także w wersji na surowo. Wypróbuj przepis w swoim domu i korzystaj z zakwasu na różne sposoby.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zachować świeżość receptury, gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.