Zakwas buraczany - staropolski: przepis z chrzanem | Przepisy.pl pixel

Zakwas buraczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

10 cm

2 sztuki

1 łyżeczka

750 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Zakwas buraczany - Krok 1

Krok 2

Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Zakwas buraczany - Krok 2

Krok 3

W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Zakwas buraczany - Krok 3

Krok 4

Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Zakwas buraczany - Krok 4

Krok 5

Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.

Zakwas buraczany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakwas buraczanyZakwas buraczany

Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się i sprawdź nasz przepis na zakwas buraczany!

Dla kogo?

Dla kogo sprawdzi się zakwas buraczany? Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz przygotować intensywny w smaku barszcz, dodaj do niego zakwas z buraka. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu wykonasz go samodzielnie.

Na jaką okazję?

Rozgrzewająca zupa sprawdzi się na każdą okazję. Domowy obiad, większe przyjęcie lub szybki posiłek w zabiegany dzień. Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.

Czy wiesz, że?

Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas buraczany można spożywać także w wersji na surowo. Wypróbuj przepis w swoim domu i korzystaj z zakwasu na różne sposoby.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zachować świeżość receptury, gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.