Zakwas buraczany przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zakwas buraczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

10 cm

2 sztuki

1 łyżeczka

750 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Zakwas buraczany - Krok 1

Krok 2

Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Zakwas buraczany - Krok 2

Krok 3

W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Zakwas buraczany - Krok 3

Krok 4

Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Zakwas buraczany - Krok 4

Krok 5

Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.

Zakwas buraczany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakwas buraczanyZakwas buraczany

Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się naszym przepisem!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy.

Na jaką okazję?

Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.

Czy wiesz, że?

Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas można spożywać także w wersji na surowo.

Dla urozmaicenia:

Gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.