
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
10 cm
2 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.
Krok 3
W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.
Krok 4
Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.
Krok 5
Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.
Dobra rada:
Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zakwas buraczany
Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się naszym przepisem!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy.
Na jaką okazję?
Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.
Czy wiesz, że?
Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas można spożywać także w wersji na surowo.
Dla urozmaicenia:
Gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.