
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
10 cm
2 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Krok 3
W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Krok 4
Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Krok 5
Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.


Dobra rada:
Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zakwas buraczany
Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się i sprawdź nasz przepis na zakwas buraczany!
Dla kogo?
Dla kogo sprawdzi się zakwas buraczany? Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz przygotować intensywny w smaku barszcz, dodaj do niego zakwas z buraka. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu wykonasz go samodzielnie.
Na jaką okazję?
Rozgrzewająca zupa sprawdzi się na każdą okazję. Domowy obiad, większe przyjęcie lub szybki posiłek w zabiegany dzień. Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.
Czy wiesz, że?
Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas buraczany można spożywać także w wersji na surowo. Wypróbuj przepis w swoim domu i korzystaj z zakwasu na różne sposoby.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zachować świeżość receptury, gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.