Zakwas buraczany - staropolski: przepis z chrzanem | Przepisy.pl pixel

Zakwas buraczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

10 cm

2 sztuki

1 łyżeczka

750 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Zakwas buraczany - Krok 1

Krok 2

Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.

Zakwas buraczany - Krok 2

Krok 3

W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.

Zakwas buraczany - Krok 3

Krok 4

Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.

Zakwas buraczany - Krok 4

Krok 5

Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.

Zakwas buraczany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy zakwas zlej i przechowuj w lodówce. Z buraczków możesz przygotować np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać do czerwonego barszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zakwas buraczany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zakwas buraczanyZakwas buraczany

Zakwas z buraków znany jest już od pokoleń. Zachwycały się nim nasze babcie i mamy. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że zakwas buraczany to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu i to właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Jeśli dotychczas nie był on obecny w Twojej kuchni, pora to zmienić. Zainspiruj się i sprawdź nasz przepis na zakwas buraczany!

Dla kogo?

Dla kogo sprawdzi się zakwas buraczany? Dla wszystkich osób, które uwielbiają domowe, tradycyjne, a co najważniejsze sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz przygotować intensywny w smaku barszcz, dodaj do niego zakwas z buraka. Przepis nie jest skomplikowany i bez problemu wykonasz go samodzielnie.

Na jaką okazję?

Rozgrzewająca zupa sprawdzi się na każdą okazję. Domowy obiad, większe przyjęcie lub szybki posiłek w zabiegany dzień. Jeśli przygotowujesz barszcz czerwony na obiad i chcesz wydobyć prawdziwy smak buraków, przepis na zakwas buraczany Ci w tym pomoże.

Czy wiesz, że?

Zakwas buraczany nada zupie charakterystycznego ciemnoczerwonego koloru i niesamowitego aromatu. Co więcej, zakwas buraczany można spożywać także w wersji na surowo. Wypróbuj przepis w swoim domu i korzystaj z zakwasu na różne sposoby.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zachować świeżość receptury, gotowy zakwas buraczany przechowuj w lodówce. Z buraków, które zostały Ci po jego przygotowywaniu, możesz zrobić np. surówkę lub wraz z zakwasem dodać je do czerwonego barszczu.