
Składniki
250 gramów
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
50 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść i przekrój na pół. Dymkę pokrój na plasterki (oddzielnie białą i zieloną część). Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Orzechy lekko posiekaj.
Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż grzyby, po chwili dodaj białą część dymki oraz paprykę.
Krok 4
Dodaj koncentrat i smaż dalej 1 minutę.
Krok 5
Teraz wlej ok 400ml wody (możesz użyć wody z gotowania makaronu), dodaj Fix Knorr, majeranek Knorr, odcedzony makaron, śmietanę i całość gotuj aż danie zgęstnieje i zrobi się kremowe. Podawaj natychmiast posypane orzechami i zieloną dymką.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać również np. pak choi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Gulasz węgierski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański makaron z patelni
Komponowanie wegańskiego jadłospisu na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne, ale tak samo jest z początkami każdego przedsięwzięcia. Wystarczy trochę zgłębić temat, by przekonać się, że roślinne potrawy takie jak wegański makaron z patelni mogą być kolorowe i różnorodne. W naszym przepisie znajdziecie nie tylko makaron, ale również paprykę, orzechy, aromatyczne przyprawy i grzyby maitake, które nadadzą całości orientalnego pazura.
Dla kogo?
Potrawa zasmakuje weteranom roślinnej diety, ale też osobom, które dopiero zaczynają interesować się wegańskimi recepturami i chcą wprowadzać je do jadłospisu stopniowo.
Na jaką okazję?
Ze skosztowaniem orientalnych frykasów, do których zalicza się również wegański makaron na patelni, nie musisz czekać na wizytę w azjatyckiej restauracji. Zadbaj o to, by codzienne obiady nie były nudne! Nie musisz na stałe rezygnować z ulubionych wędlin i pasztetów, by docenić wegańską potrawę.
Czy wiesz, że?
Grzyby maitake, które uwzględniliśmy w przepisie na makaron z warzywami na patelni, ogromną popularnością cieszą się w kulinariach Japonii.
Dla urozmaicenia:
Gdy już wypróbujesz nasz przepis na wegański makaron z patelni i rozsmakujesz się w azjatyckich specjałach, spróbuj także grzybów enoki, shitake oraz reishi.