Wegański makaron z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański makaron z patelni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

50 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść i przekrój na pół. Dymkę pokrój na plasterki (oddzielnie białą i zieloną część). Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Orzechy lekko posiekaj.

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż grzyby, po chwili dodaj białą część dymki oraz paprykę.

Krok 4

Dodaj koncentrat i smaż dalej 1 minutę.

Krok 5

Teraz wlej ok 400ml wody (możesz użyć wody z gotowania makaronu), dodaj Fix Knorr, majeranek Knorr, odcedzony makaron, śmietanę i całość gotuj aż danie zgęstnieje i zrobi się kremowe. Podawaj natychmiast posypane orzechami i zieloną dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również np. pak choi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański makaron z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański makaron z patelniWegański makaron z patelni

Komponowanie wegańskiego jadłospisu na pierwszy rzut oka może wydawać się trudne, ale tak samo jest z początkami każdego przedsięwzięcia. Wystarczy trochę zgłębić temat, by przekonać się, że roślinne potrawy takie jak wegański makaron z patelni mogą być kolorowe i różnorodne. W naszym przepisie znajdziecie nie tylko makaron, ale również paprykę, orzechy, aromatyczne przyprawy i grzyby maitake, które nadadzą całości orientalnego pazura.

Dla kogo?

Potrawa zasmakuje weteranom roślinnej diety, ale też osobom, które dopiero zaczynają interesować się wegańskimi recepturami i chcą wprowadzać je do jadłospisu stopniowo.

Na jaką okazję?

Ze skosztowaniem orientalnych frykasów, do których zalicza się również wegański makaron na patelni, nie musisz czekać na wizytę w azjatyckiej restauracji. Zadbaj o to, by codzienne obiady nie były nudne! Nie musisz na stałe rezygnować z ulubionych wędlin i pasztetów, by docenić wegańską potrawę.

Czy wiesz, że?

Grzyby maitake, które uwzględniliśmy w przepisie na makaron z warzywami na patelni, ogromną popularnością cieszą się w kulinariach Japonii.

Dla urozmaicenia:

Gdy już wypróbujesz nasz przepis na wegański makaron z patelni i rozsmakujesz się w azjatyckich specjałach, spróbuj także grzybów enoki, shitake oraz reishi.