Przepisy na kukurydzę
104 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kukurydza
Mimo że bywa nazywana złotem Ameryki, kukurydzę spożywa się w najróżniejszych formach na całym świecie. Stanowi jeden z podstawowych produktów kuchni meksykańskiej i teksańskiej – to nie ulega żadnej wątpliwości. W Afryce mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do produkcji rozmaitych placków i kleików. Znajdziecie ją w azjatyckich recepturach. Również w Polsce dawno przestała być traktowana jako egzotyczna nowinka. To idealny moment, by poznać mniej oczywiste, kukurydziane przepisy.
Dla kogo?
Każdy fan chrupiących przekąsek jest z kukurydzą w formie popcornu doskonale zaznajomiony. Podczas organizowania wieczoru filmowego w domowym zaciszu ciekawiej będzie postawić na kolby kukurydzy podane na gorąco z dodatkiem masła, pieprzu oraz soli. Opiekana kukurydza w panierce złożonej z aromatycznych przypraw i pokruszonych płatków kukurydzianych zrobi wrażenie na wszystkich domownikach. Tortille w wersji mini z nadzieniem warzywnym lub mięsnym też się sprawdzą.
Na jaką okazję?
Podejrzewamy, że wiele osób zdążyło przyzwyczaić się do dorzucania złocistych ziarenek kukurydzy do różnorodnych sałatek. Świetnie prezentują się w połączeniu z niewielkimi pierożkami tortellini, tuńczykiem, makrelą, drobiem, kapustą pekińską, sałatą, kiełkami, pomidorami… Wymieniać można długo, bo kukurydza pasuje do większości zestawów. Najbliższy posiłek zamieńcie w wyjątkową ucztę, modyfikując swoje podejście do kukurydzy. Przygotujcie gęstą zupę krem o słonecznym kolorze, naleśniki w stylu meksykańskim albo kumpira – ziemniaka nadziewanego kuszącymi dodatkami.
Czy wiesz, że?
W Ameryce Środkowej znaleziono sposób, by kukurydzę nie tylko jeść, ale także pić. Atole to gęsty napój, serwowany na gorąco. Pierwotny przepis zawierał tylko mąkę kukurydzianą i wodę. Obecnie przyrządza się go także z kakao, anyżem, wanilią, chili, orzechami.
Dla urozmaicenia:
Włoskim sposobem na kukurydzę jest polenta. To specjał, którego podstawą jest mąka lub kaszka kukurydziana, gotowana w wodzie aż do uzyskania bardzo gęstej masy. Dla dodatkowych walorów można ją usmażyć lub grillować, a następnie podawać jako część dania głównego.