Przepisy na kukurydzę

114 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (114)

Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstaw...
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób nadziewane muszle. Ich przyrządzenie...
Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tortilla nie musi być daniem typowo meksykańskim. Można w nią zawijać różne nadzienie, od słodkie...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego M...
Kurczak po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak po meksykańsku to charakterne, jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. War...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Kapusta pekińska z jajkiem i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przepisu na pożywną kolację? Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy na pewno przypadnie...
Sałatka w słoiku do pracy
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kiedyś słoiki kojarzyły się głównie z domowymi przetworami, dziś są modnym sposobem na  podanie g...
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej...
Zapiekanka makaronowa
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych. Dlaczego? Pyszną i aromatyczną zapiek...
Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Zbliżające się święta, imieniny czy spontaniczna impreza w domu wymagają dużych pokładów kulinarn...
Chrupiące paluszki z indyka z miodowo-musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mięso z indyka jest bardzo soczyste i szczególnie pysznie smakuje w połączeniu ze słodką kukurydz...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Sałatka Gyros z sałatą lodową
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórk...
Sałatka z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z czerwoną fasolą to kolorowy mix. Dlaczego? Poprzez wyjątkowe połączenie składników pows...
Meksykańskie naleśniki z warzywami
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś przedstawiamy przepis na naleśniki po meksykańsku, bo kto powiedział, że naleśniki trzeba zj...
Zupa z kukurydzy z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa kukurydziana to oryginalne połączenie składników rodem z Meksyku z tym, co lubią i znają Eur...
Sałatka z jajkiem i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jajka to podstawowy składnik wielu potraw, nie tylko wielkanocnych. Myśląc o smacznym obiedzie, p...
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chrupiąca kapusta pekińska jest smaczną bazą wielu surówek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, w...
Makaron z kurczakiem i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron z kukurydzą to prosty, smaczny i szybki obiad, idealny do pracy czy na uczelnię. Makaron...
Ryż po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie...
Pieczarkowe chili con carne
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne chili con carne to kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fas...
Sałatka z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z kukurydzą to sprawdzony i prosty przepis na danie, które wykonasz szybko i niedrogo. Bę...
Opiekana  kukurydza
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeś...
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka przygotowana we własnej kuchni. To prawdziwy rarytas. Kiedy...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KukurydzaKukurydza

Mimo że bywa nazywana złotem Ameryki, kukurydzę spożywa się w najróżniejszych formach na całym świecie. Stanowi jeden z podstawowych produktów kuchni meksykańskiej i teksańskiej – to nie ulega żadnej wątpliwości. W Afryce mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do produkcji rozmaitych placków i kleików. Znajdziecie ją w azjatyckich recepturach. Również w Polsce dawno przestała być traktowana jako egzotyczna nowinka. To idealny moment, by poznać mniej oczywiste, kukurydziane przepisy.

Dla kogo?

Każdy fan chrupiących przekąsek jest z kukurydzą w formie popcornu doskonale zaznajomiony. Podczas organizowania wieczoru filmowego w domowym zaciszu ciekawiej będzie postawić na kolby kukurydzy podane na gorąco z dodatkiem masła, pieprzu oraz soli. Opiekana kukurydza w panierce złożonej z aromatycznych przypraw i pokruszonych płatków kukurydzianych zrobi wrażenie na wszystkich domownikach. Tortille w wersji mini z nadzieniem warzywnym lub mięsnym też się sprawdzą.

Na jaką okazję?

Podejrzewamy, że wiele osób zdążyło przyzwyczaić się do dorzucania złocistych ziarenek kukurydzy do różnorodnych sałatek. Świetnie prezentują się w połączeniu z niewielkimi pierożkami tortellini, tuńczykiem, makrelą, drobiem, kapustą pekińską, sałatą, kiełkami, pomidorami… Wymieniać można długo, bo kukurydza pasuje do większości zestawów. Najbliższy posiłek zamieńcie w wyjątkową ucztę, modyfikując swoje podejście do kukurydzy. Przygotujcie gęstą zupę krem o słonecznym kolorze, naleśniki w stylu meksykańskim albo kumpira – ziemniaka nadziewanego kuszącymi dodatkami.

Czy wiesz, że?

W Ameryce Środkowej znaleziono sposób, by kukurydzę nie tylko jeść, ale także pić. Atole to gęsty napój, serwowany na gorąco. Pierwotny przepis zawierał tylko mąkę kukurydzianą i wodę. Obecnie przyrządza się go także z kakao, anyżem, wanilią, chili, orzechami.

Dla urozmaicenia:

Włoskim sposobem na kukurydzę jest polenta. To specjał, którego podstawą jest mąka lub kaszka kukurydziana, gotowana w wodzie aż do uzyskania bardzo gęstej masy. Dla dodatkowych walorów można ją usmażyć lub grillować, a następnie podawać jako część dania głównego.