Potrawka z indyka z batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z indyka z batatem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso , i bataty pokrój w grubą 2 cm kostkę. Cebule i pomidory pokrój w drobna kostkę.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż w garnku na oleju gdy się zarumieni dodaj cebulę i bataty smaż aż również zrobią się rumiane.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory, curry i szklankę wody.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę . Indyka gotuj jeszcze 15 minut aż woda odparuje o połowę, a mięso zrobi się miękkie. Tuż przed podaniem dodaj jogurt.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy gulasz dopraw posiekana kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z indyka z batatemPotrawka z indyka z batatem

Potrawki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Jeśli chcecie urozmaicić dotychczas przygotowywane dania, wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z indyka z batatem – w iście hinduskim stylu! Przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi aromatycznej, orientalnej kuchni, opartej na oryginalnych mieszankach przypraw. Wyjątkowym składnikiem dania są bataty, nadające potrawie słodkiego, delikatnego smaku. To bezpośrednie nawiązanie do kuchni orientu, w której słodkie ziemniaki stanowią podstawę wielu dań. Smacznego!

Dla kogo?

Potrawka z indyka z batatem przypadnie do gustu zwolennikom aromatycznych dań, o nieco egzotycznym smaku.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako element codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środowej. Ich bulwy mogą ważyć nawet 3 kg. Powszechne są dwie odmiany ziemniaków – słodka i gorzka, która ma właściwości trujące. Gorzkie bataty można spożywać po odpowiedniej obróbce – obraniu ziemniaka ze skóry i wystawieniu na słońce, które eliminuje toksyny z bulwy.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do potrawki jest siekana kolendra, która podkreśli egzotyczny smak.