Potrawka z indyka z batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z indyka z batatem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso , i bataty pokrój w grubą 2 cm kostkę. Cebule i pomidory pokrój w drobna kostkę.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż w garnku na oleju gdy się zarumieni dodaj cebulę i bataty smaż aż również zrobią się rumiane.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pomidory, curry i szklankę wody.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut po tym czasie zdejmij przykrywkę . Indyka gotuj jeszcze 15 minut aż woda odparuje o połowę, a mięso zrobi się miękkie. Tuż przed podaniem dodaj jogurt.

Potrawka z indyka z batatem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy gulasz dopraw posiekana kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z indyka z batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z indyka z batatemPotrawka z indyka z batatem

Potrawki to doskonały pomysł na codzienny obiad. Jeśli chcecie urozmaicić dotychczas przygotowywane dania, wykorzystajcie nasz przepis na potrawkę z indyka z batatem – w iście hinduskim stylu! Przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi aromatycznej, orientalnej kuchni, opartej na oryginalnych mieszankach przypraw. Wyjątkowym składnikiem dania są bataty, nadające potrawie słodkiego, delikatnego smaku. To bezpośrednie nawiązanie do kuchni orientu, w której słodkie ziemniaki stanowią podstawę wielu dań. Smacznego!

Dla kogo?

Potrawka z indyka z batatem przypadnie do gustu zwolennikom aromatycznych dań, o nieco egzotycznym smaku.

Na jaką okazję?

Potrawa doskonale sprawdzi się jako element codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środowej. Ich bulwy mogą ważyć nawet 3 kg. Powszechne są dwie odmiany ziemniaków – słodka i gorzka, która ma właściwości trujące. Gorzkie bataty można spożywać po odpowiedniej obróbce – obraniu ziemniaka ze skóry i wystawieniu na słońce, które eliminuje toksyny z bulwy.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do potrawki jest siekana kolendra, która podkreśli egzotyczny smak.