Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Następnie z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej.
Krok 2
Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Ogórki kroimy w grubsze plasterki.
Krok 4
Szaszłyki grillujemy na tacce lekko posmarowanej olejem, często obracamy, aby mięso i warzywa równo się usmażyły.
Krok 3
Na długie drewniane szpikulce nabijamy kolejno kulkę mięsa, kawałek cebuli, papryki i plasterek ogórka, potem znów kulkę mięsa, cebulkę itd. Na początku i na końcu patyczka ma znajdować się kulka mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej