
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Następnie z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej.
Krok 2
Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Ogórki kroimy w grubsze plasterki.
Krok 4
Szaszłyki grillujemy na tacce lekko posmarowanej olejem, często obracamy, aby mięso i warzywa równo się usmażyły.
Krok 3
Na długie drewniane szpikulce nabijamy kolejno kulkę mięsa, kawałek cebuli, papryki i plasterek ogórka, potem znów kulkę mięsa, cebulkę itd. Na początku i na końcu patyczka ma znajdować się kulka mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej