
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Następnie z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej.
Krok 2
Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Ogórki kroimy w grubsze plasterki.
Krok 4
Szaszłyki grillujemy na tacce lekko posmarowanej olejem, często obracamy, aby mięso i warzywa równo się usmażyły.
Krok 3
Na długie drewniane szpikulce nabijamy kolejno kulkę mięsa, kawałek cebuli, papryki i plasterek ogórka, potem znów kulkę mięsa, cebulkę itd. Na początku i na końcu patyczka ma znajdować się kulka mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej